Azerbejdžan se povukao iz projekta Nabucco

28.06.2013. 14:47 / Izvor: SRNA
Azerbejdžan se povukao iz projekta Nabucco

Planovi EU da smanji ovisnost od ruskog gasa u svojim jugoistočnim članicama osujećeni su odustajanjem Azerbejdžana od gradnje gasovoda "Nabuco".

Planovi EU da smanji ovisnost od ruskog gasa u svojim jugoistočnim članicama osujećeni su odustajanjem Azerbejdžana od gradnje gasovoda "Nabucco". 

Austrijska kompanija "OMV", koja je dio konzorcijuma "Nabucco", saopštila je da se Azerbejdžan, koji isporučuje gas, odlučio za konkurentski gasovod "Tap".

"Azerbejdžanski konzorcijum `Shah deniz` obavijestio je `OMV` o svojoj odluci o gasovodu ka Evropi. Konzorcijum se nije odlučio za `Nabucco`", ističe se u saopštenju.

Evropska komisija nije komentarisala vijesti u očekivanju zvaničnog saopštenja iz Bakua, koje se očekuje danas.

Brisel je ranije saopštavao da nije važno da li će biti građen "Nabucco" ili "Tap", jer se oba uklapaju u plan o "južnom koridoru" - direktnom ispumpavanju gasa iz Kaspijskog mora ka Evropi, čime se obilazi Rusija.

U narednih pet ili više godina, oba gasovoda donosila bi oko deset milijardi kubnih metara gasa godišnje iz polja "Shah Feniz Drugi" u zemlje EU.

Analitičari, međutim, ističu da postoji velika razlika između ovih gasovoda. "Tap" dolazi sa turske granice, preko Grčke, Albanije i Jadranskog mora do Italije, a "Nabucco" iz Turske, preko Bugarske, Ruminije i Mađarske do Austrije. Grčka ovisnost od ruskog gasa iznosi 58 odsto od ukupne potrošnje, a Italija je zavisna u procentu od samo 22 odsto.

Nijedna od ovih zemalja nije bila ugrožena tokom krize sa isporukom ruskog gasa preko Ukrajine 2009. godine.

Međutim, u Bugarskoj, koja sto odsto zavisi od ruskih isporuka gasa, tada je ugašena ulična rasvjeta u Sofiji i bilo je ugroženo snabdijevanje bolnica električnom energijom.

Zavisnost od ruskog gasa visoka je u Mađarskoj /56 odsto/ i u Austriji /52 odsto/.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije