BiH na meti stranih investitora: Grade se hoteli, naselja, otvaraju fabrike

16.12.2014. 13:05 / Izvor: eKapija.ba
BiH na meti stranih investitora: Grade se hoteli, naselja, otvaraju fabrike

U sarajevskoj Općini Novi Grad nedavno je svečano otvoreno i prvo rezidencijalno naselje kuvajtskog investitora firme Ardh Aljazeera. Strani investitori interesovanje su pokazali i za Sokolac, dok Vanguard investira u Općinu Vogošća.

Strana ulaganja sve su evidentnija u Bosni i Hercegovini. Grade se fabrike, stambeni kompleksi, hoteli, rezidencijalna naselja, otvaraju privatne poliklinike, proizvodni pogoni…

U sarajevskoj Općini Novi Grad nedavno je svečano otvoreno i prvo rezidencijalno naselje kuvajtskog investitora firme Ardh Aljazeera. Vrijednost investicije je oko 5,5 miliona maraka. Za općinu Novi Grad ova investicija je od izuzetnog značaja, jer su investitori uložili oko pola miliona maraka u lokalnu zajednicu.

INTERESOVANJE ZA SOKOLAC

Strani investitori interesovanje pokazuju i za Sokolac. Načelnik Opštine Sokolac Miovan Bjelica za eKapija.ba kaže kako se u proteklom periodu pojavilo interesovanje stranih investitora za proizvodnju toplotne energije na biomasu, tj. za izgradnju kogeneracijske energane.

"Svjetsku banku je zainteresovao Projekat kogeneracijske energane za proizvodnju toplotne i električne energije koji je uradila opština Sokolac", kaže Bjelica.

Navodi kako je Opština u proteklom periodu potpisala Sporazum o saradnji sa  londonskom firmom "Hydro power energy", kao rezultat napora opštinskog rukovodstva da unaprijedi energetski sektor Sokoca. 

"Sporazumom su predviđena jednogodišnja istraživanja vodotoka Bioštice na kojem bi se gradile hidrocentrale snage do 250 kilovata, a koja podrazumijevaju izradu Studije izvodljivosti hidroenergetskog potencijala naše opštine. Istraživanja su u toku, a naša obaveza je da dostavimo sve podatke koji se budu od nas tražili i da obavijestimo o ovom poslu nadležne institucije u Srpskoj – Elektroprivredu RS i Elektrodistribuciju, bez kojih se ovaj posao ne bi mogao raditi", kaže Bjelica.

Interesovanje stranih investitora iskazano je i za izgradnju solarne elektrane na području ove opštine. Do sad su izdate građevinska dozvola za izgradnju jedne takve.

Također evidentna su interesovanja u ulaganja u oblasti turizma (etno selo "Sokolovgrad" na Romaniji i u oblasti sportskog turizma).

"Mi smo u svakodnevnom kontaktu sa potencijalnim investitorima i zaista ulažemo ogromne napore i privlačenju novih investitora za ulaganja u 'Novu Romaniju', sistem za prečišćavanje otpadnih voda, uspostavljanje LED rasvjete na teritoriji grada, pokretanje pogona za preradu ljekovitog bilja itd. Moram napomenuti da je upravo zahvaljujući takvom našem pristupu, došlo do pokretanja tri fabrike peleta na Sokocu, farma krava koja godinama nije bila u funkciji je konačno dobila svog investitora, intenzivno se radi na revitalizaciji Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području, a u pregovorima smo i za druge vrste ulaganja u privredni razvoj."

Opština Sokolac sve ovo je postigla zahvaljujući olakšicama koje nudi investitorima kroz Industrijsku zonu "Podromanija" kao i umanjenjem cijene građevinskog zemljišta, naknada, taksi i dozvola.

SARAJEVO RESORT U HADŽIĆIMA

Osim stranih u ovoj Opštini na prvom mjestu su domaća ulaganja koja iznose oko 8 miliona KM, a slijede i dalja ulaganja. Ova suma je uložena u privredne subjekte kao što su Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području, Zemljoradnička zadruga, preduzeće „Famineks“, bivša fabrika KTK „Knežina“ (dobila novog vlasnika), Privredni kompleks – farma krava u Podromaniji, Benzinska pumpa, Hotel Sokolac, kao i pogoni za proizvodnju peleta od kojih su dva u funkciji a treći u pripremi.

I druge opštine/općine u BiH idu putem stranih investicija. U Visokom se gradi Kulturni centar koji će Visočani dobiti kao poklon od turske bratske općine Altındağ. Centar će kako je planirano imati kongresna dvorana za 450 osoba, dvije manje dvorane za multipleks kino, nekoliko kabineta za razne vidove edukacija...

U Hadžićima se gradi Sarajevo resort u koje finansira kuvajtski investitor, odnosno firma Gulf Real Estate, koja je na atraktivnoj lokaciji u Oseniku kupila 160 hiljada kvadrata zemljišta. 

Kompaniju Vanguard iz Bahreina investira u Općinu Vogošća gdje se grade stambeni objekti, dok je SEIC grupacija nedavno otvorila Hotel Residence Inn by Marriott. Kompanija Gazprom preuzimanjem OMV-a u BiH je u proteklom periodu investirala, naročito u proširenje maloprodajne mreže.

Ovo nisu jedine strane investicije u našoj državi. Postoji još dosta dobrih primjera i pored administrativnih barijera sa kojima se susreću stranin investitori u našoj zemlji.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti