Vlasti procjenjuju interese

Putin naredio zapljenu imovine Wintershalla i OMV-a u Rusiji

21.12.2023. 14:34 / Izvor: seebiz.eu
omv

Obje su kompanije prošle godine najavile povlačenje iz Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je zapljenu udjela njemačkog Wintershall Dea i austrijskog OMV-a u tri pothvata za proizvodnju plina i kondenzata u Zapadnom Sibiru nakon što je prošle godine blokirao napore kompanija da ih prodaju.

Dvije uredbe objavljene su u utorak na internetskim stranicama ruske vlade kojima se vlastima naređuje da ponište osnivanje kompanija Achimgaz, Achim Development i Severneftegazprom te njihovih podružnica koje se bave isporukom i prodajom proizvedenih ugljikovodika.

Prema uredbama, imovina tih društava mora se preseliti u istoimena novoosnovana društva s ograničenom odgovornošću.

Državni plinski div Gazprom tada će dobiti udjele slične veličine u tim novim operaterima koje je imao u sada raspuštenim.

50% udjela Wintershall Dea u Achimgazu i 25% udjela u Achim Developmentu preći će u ruke društva s ograničenom odgovornošću Gazovye Tekhnologii, prema jednoj od odluka, u roku od mjesec dana.

U međuvremenu, prema drugoj uredbi, Wintershall Dea 35% udjela i OMV-ov 25% udjela u Severneftegazpromu bit će proslijeđeni ruskom vodećem osiguravajućem igraču Sogazu.

"Dobili smo informacije iz izvještaja i trenutno detaljno analiziramo situaciju. Imajte na umu da u ovom trenutku ne možemo dalje komentirati.", rekao je Wintershall Dea u izjavi za Upstream.

OMV je rekao da "trenutno ispituje činjenice i može poduzeti daljnje korake kako bi zaštitio svoja prava".

Wintershall Dea i OMV opetovano su se žalili zbog svoje nemogućnosti da prodaju svoje udjele u plinskim pothvatima Gazproma i također vrate milijarde dolara akumuliranih prihoda za koje je Putin naredio da se izbrišu iz bilanci poduzeća.

Obje su kompanije prošle godine najavile povlačenje iz Rusije kako bi se pridržavale međunarodnih sankcija, uvedenih kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Tri ruska plinska pothvata činila su oko polovicu Wintershall Dea proizvodnje ugljikovodika, proizvodeći oko 303.000 barela ekvivalenta nafte dnevno u 2021., prema izvješću kompanije.

Za OMV, ruski dionički udio osigurao je nešto manje od jedne trećine ukupne proizvodnje ugljikovodika grupe od 486.000 boep-a dnevno u 2021.

Korporativne objave u ruskim medijima sugeriraju da su dva glavna dioničara Sogaza Gazprom s udjelom od 40% i Akvila s udjelom od 32%, a Akvila je pod kontrolom ruskog milijardera Yurija Kovalchuka i njegove supruge.

Prema američkom časopisu Forbes, Kovalchuk je sada najveći dioničar Banke Rossiya, jedne od vodećih ruskih financijskih institucija sa sjedištem u St Petersburgu, Putinovom rodnom gradu.

Forbes kaže da je Kovalchuk "prijatelj s Putinom; upoznali su se dok je Putin bio zamjenik gradonačelnika St Petersburga tokom 1990-ih. Obojica su imali seoske kuće u dacha zadruzi Ozero u blizini Sankt Peterburga, a kada je Putin postao predsjednik, mnoge su se zadrugarske karijere popravile".

U Putinovom dekretu nema više detalja o Gazovye Tehnologii.

Ruski korporativni zapisi sadrže popise više od 20 tvrtki pod ovim imenom koje su registrirane u različitim regijama zemlje.

Međutim, prema bazi podataka Spark koju vodi moskovska novinska agencija Interfax, Bank Rossiya je osnivač i dioničar samo jedne kompanije Gazovye Tekhnologii.

Ova kompanija osnovana je u avgustu na istoj adresi u Sankt Peterburgu na kojoj je i sama registrirana finansijska institucija.

Banka Rossiya nije odgovorila na zahtjev Upstreama za komentar do vremena objave.

Prema dekretima, Sogaz i Gazovye Tekhnologii platit će svoje udjele u tim plinskim pothvatima nakon što vlasti završe procjenu interesa.

Prihodi od ovih transakcija bit će oporezovani, a preostala sredstva bit će položena na posebne escrow račune u ruskim bankama gdje ih Wintershall Dea i OMV mogu prikupiti, navodi se u dekretu.

Prošle godine OMV je prilagodio vrijednost svog poslovanja u Rusiji za ukupno 2,46 milijardi eura (1,53 milijarde dolara).

Ovo usklađenje vrijednosti uključuje 25% udjela u polju Južno Russkoje koje razvija Severneftegazprom, kao i potraživanja iz projekta plinovoda Sjeverni tok 2, saopćila je kompanija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti