EIB s 80 milijuna eura kreditira proširenje Zračne luke Zagreb

07.12.2013. 11:15 / Izvor: poslovniplus.com
EIB s 80 milijuna eura kreditira proširenje Zračne luke Zagreb

EIB će financirati prvu fazu proširenja Zračne luke Zagreb, koja uključuje izgradnju novog putničkog terminala na 65.000 četvornih metara i povezanu zemljišnu i zračnu infrastrukturu.

Europska investicijska banka (EIB) kreditirat će s 80 milijuna eura proširenje Zračne luke Zagreb, priopćeno je jučer iz EIB-a. EIB će financirati prvu fazu proširenja Zračne luke Zagreb, koja uključuje izgradnju novog putničkog terminala na 65.000 četvornih metara i povezanu zemljišnu i zračnu infrastrukturu…

Postojeći putnički terminal bit će u funkciji sve dok novi terminal ne bude otvoren. Nakon dovršetka izgradnje, kapacitet zračne luke povećat će se s otprilike 1,5 na 5 milijuna putnika godišnje. Ovo je prvi je projekt javno privatnog partnerstva (PPP) koji EIB financira na zapadnom Balkanu.

“EIB-ova sredstva, odobrena u sklopu inovativnog JPP financiranja, pomoći će proširenju Zračne luke Zagreb, omogućujući joj dodatni kapacitet kako bi se ublažilo postojeće zagušenje i kako bi se bolje prilagodila očekivanom rastu prometa u budućnosti. Zagrebačka zračna luka nije samo najvažnija zračna luka u Hrvatskoj, nego zahvaljujući svom smještaju na raskršću prioritetnih paneuropskih transportnih koridora V i X, predstavlja i vrata između zapadnog Balkana i ostatka Europe“, rekao je potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco.

Koncesionar tog projekta na 30 godina i zajmoprimac je Međunarodna zračna luka Zagreb d.o.o., odnosno posebna tvrtka osnovana u Hrvatskoj u vlasništvu ZAIC-a, tvrtke u zajedničkom vlasništvu Bouygues Bâtiment International, Aéroports de Paris Management, TAV Havalimanlari Holding, International Finance Corporation, Marguerite Fund i Viadukta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije