Postavlja se krovna konstrukcija na Isa-begov hamam

09.12.2013. 11:16 / Izvor: Fena
Postavlja se krovna konstrukcija na Isa-begov hamam
OTVORI GALERIJU

Radovi na obnovi Isa-begovog hamama, najstarijeg gradskog turskog kupatila u Sarajevu, realiziraju se predviđenom dinamikom. U toku je postavljanje krovne konstrukcije, kao i vanjski i unutrašnji građevinski i zidarski radovi.

Radovi na obnovi Isa-begovog hamama, najstarijeg gradskog turskog kupatila u Sarajevu, realiziraju se predviđenom dinamikom. U toku je postavljanje krovne konstrukcije, kao i vanjski i unutrašnji građevinski i zidarski radovi koji se mogu izvoditi i po nižim temperaturama zraka - potvrdio je Feni direktor Vakufske direkcije Sarajevo Senaid Zajimović.

Izvođač radova je turska firma "Erbu", dok se obnova ovog nacionalnog spomenika BiH realizira pod okriljem Vakufske direkcije Sarajevo.

Zajimović je potvrdio da će grubi građevinski radovi biti obustavljeni s prvim višim minusima i snijegom te će biti nastavljeni na proljeće.

U trodnevnoj posjeti objektu i Vakufskoj direkciji Sarajevo boravili su predstavnici Direkcije za vakufe Republike Turske koja i finansira obnovu hamama. Riječ je o redovnom mjesečnom obilasku gradilišta i analizi dinamike radova.

„U ovoj su direkciji zadovoljni brzinom i načinom izvođenja radova koji bi trebali, po sadašnjoj procjeni, biti završeni krajem augusta ili početkom septembra iduće godine“, kazao je Zajimović.

Također je podvukao da je Vakufska direkcija Sarajevo izabrala firmu "Bišina" iz Mostara za vršenje nadzora radova, što je određeno zakonom radi budućeg tehničkog prijema objekta.

Prema projektu obnove, dio hamama ostat će u okviru objekta, ali će njegov lijevi i desni dio biti pretvoren u hotel.

Objekt je smješten na 817 kvadratnih metara, a tokom obnove će biti ostavljena izvorna fasada koju je projektovao Josip Vancaš. Hotel će raspolagati s 19 soba i dva apartmana i bit će dat u zakup. Sav namještaj će biti u staroosmanskom stilu, visokog standarda.

Vakufska direkcija Turske za ovaj je projekt izdvojila oko dva miliona i 600.000 KM.

Osnivač Sarajeva Isa-beg Ishaković je u toku tridesetogodišnje vladavine Sarajevom sagradio niz veoma lijepih i važnih javnih objekata, kao što su prva džamija - Careva, pored nje i prvo javno gradsko kupatilo, zatim prvi most preko Miljacke te brojne konake, dućane i druge građevine.

Građena u orijentalnom stilu, prema planovima arhitekte Vancaša, banja je imala parnu i tzv. tursku banju i zasebne banje u bazenima. Odatle naziv "Gazi Isa-begova banja" koja je imala 18 kabina.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije