Mrak u oblasti ulaganja u energetsku mrežu

12.12.2013. 13:22 / Izvor: eKapija.ba
Mrak u oblasti ulaganja u energetsku mrežu

Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas M. Hill u svom blogu objavljenom danas kaže da je preusmjeravanje sredstava iz Elektroprenosa na kratkoročne budžetske potrebe, bez prethodnog donošenja mjera zaštite na koje su se obavezala nadležna vladina tijela, riskantno.

Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas M. Hill u svom blogu objavljenom danas kazao je da je ozbiljno zabrinut zbog predloženih izmjena i dopuna Zakona o Elektroprenosu koje bi mogle oslabiti finansijsku i operativnu stabilnost Elektroprenosa. 

U novembru 2012. oba entiteta su se obavezala riješiti probleme Elektroprenosa prije nego se zatraži raspodjela sredstava od Elektroprenosa. Entiteti su obećali da će usvojiti dugoročni investicijski plan i odobriti reviziju računa Elektroprenosa, te imenovati funkcionalan menadžment i nadzorni odbor.To se nije dogodilo. Pa ipak, Vijeće ministara predlaže izmjene i dopune kojima se ukida postojeći zaštitni mehanizam protiv zloupotrebe sredstava kompanije, a prijedlog  šalje Parlamentu po hitnoj proceduri, čime je Parlament onemogućen predlagati poboljšanja u tekstu, navodi on.

Ističe da je prerano tražiti raspodjelu sredstava od akumulirane dobiti Elektroprenosa. ''Ova sredstva su prikupljena od građana BiH i namijenjena su da osiguraju da ti isti građani imaju stabilno i pouzdano snabdijevanje električnom energijom i da se investira  u energetsku mrežu kako bi se privukle nove investicije i potaklo otvaranje novih radnih mjesta. Preusmjeravanje  tih sredstava na kratkoročne budžetske potrebe, bez prethodnog donošenja mjera zaštite na koje su se obavezala nadležna vladina tijela i ministarstva, riskantno je'', objavio je Hill.

Navodi da ovo nije novi problem. Isitče da je jedini razlog zbog kojeg ova sredstva nisu već namjenski potrošena za održavanje i proširenje mreže je taj što se upravni odbor i entiteti koji su dioničari Elektroprenosa nisu mogli dogovoriti o planu ulaganja, čak ni o imenovanju kvalifikovanih radnika sa iskustvom koji bi vodili kompaniju kada istekne mandat članova odbora.  Bh. lideri moraju ispuniti svoje obaveze kako bi riješili ove probleme prije nego što kompaniju ostave bez sredstava, smatra otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH.

''Energetska mreža u BiH je zastarjela i potrebna joj je sveobuhvatna investicija.  Ignorisanje dugoročnog značaja energetskog sektora kao pokretača ekonomskog rasta i otvaranja radnih mjesta radi fokusiranja na kratkoročne rupe u budžetu nepravedno je prema mladima u BiH koji se i dalje bore sa visokom stopom nezaposlenosti.  Građani BiH zaslužuju više od toga od svojih lidera'', ističe Hill.

Navodi da je od vitalnog je značaja za budućnost energetske mreže BiH i cjelokupne ekonomije da lideri riješe pitanje Elektroprenosa prije nego oslabe sadašnji zakon koji štiti ova sredstva od zloupotrebe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije