Željezničke stanice na Ilidži i Bistriku spomenici koji propadaju

06.01.2014. 09:57 / Izvor: Oslobođenje
Željezničke stanice na Ilidži i Bistriku spomenici koji propadaju

U oba objekta postoje stanarska prava i stanovi koji su otkupljeni i ta činjenica donekle otežava cijelu situaciju i kod potencijalnih investitora stvara određenu rezervu spram eventualnih ulaganja u te objekte.

U JP Željeznice FBiH, koje su vlasnici objekata, kažu da su građevine željezničkih stanica na Ilidži i Bistriku proglašene spomenikom kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i da se nalaze pod zaštitom države, te bi kao takve trebale biti briga državnih institucija.

Nužni zahvati

"Državne institucije bi u svojim budžetima trebale predvidjeti sredstva za održavanje ovih objekata i biti pokretači aktivnosti na njihovoj rekonstrukciji. Mi smo, kao vlasnici ovih u skladu sa mogućnostima, vršili određene aktivnosti u proteklom periodu kada su u pitanju nužni zahvati na sprečavanju od daljnjeg obrušavanja i devastiranja starih željezničkih stanica na Ilidži i Bistriku. Nažalost, nemamo sredstava za obnovu ovih objekata, ali moguće je putem privatno-javnog partnerstva, donacijama, angažmanom nadležnih državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih struktura objekte restaurirati i dovesti u prvobitnu namjenu", naglašavaju iz Željeznica FBiH.

Stanarska prava

Međutim, kako ističu iz Željeznica, u oba objekta postoje stanarska prava (stanica Ilidža) i stanovi koji su otkupljeni (stanica Bistrik) i ta činjenica donekle otežava cijelu situaciju i kod potencijalnih investitora stvara određenu rezervu spram eventualnih ulaganja u te objekte.

"U prethodnom periodu vođena je određena korespondencija sa općinskim i kantonalnim strukturama, pripremljen je bio čak i protokol o načinu rješavanja građevinskog statusa objekata, međutim, sve je ostalo na tome. U JP Željeznice FBiH postoji administrativna i projektno-tehnička dokumentacija vezana za te objekte, koja je dostupna svim institucijama koje žele učestvovati u obnovi ovih kulturno-historijskih spomenika", dodaju iz Željeznica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije