Industrijska zona Batuški lug: Nastavak radova na infrastrukturi

17.03.2014. 10:56 / Izvor: eKapija.ba
Industrijska zona Batuški lug: Nastavak radova na infrastrukturi

Općina Gornji Vakuf/Uskoplje je jedna od 16 općina u Federaciji BiH koja je dobila novac od Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta za nastavak izgradnje industrijske zone Batuški lug.

Općina Gornji Vakuf/Uskoplje je jedna od 16 općina u Federaciji BiH koja je dobila novac od Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta za nastavak izgradnje industrijske zone Batuški lug.

Početkom ovog mjeseca objavili su i tender za nastavak radova na infrastrukturi. Ovim pozivom se planira nastaviti izgradnja industrijske ceste, odnosno zone (faza III), a radiće se pripremni radovi, donji stroj, betonski radovi, gornji stroj, elektroinstalaterski i ostali radovi na lokalitetu Batuški lug, općina Gornji Vakuf - Uskoplje.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a je 470.090,50 KM. Rok izvršenja radova je 60 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Kriterij za dodjelu ugovora je najniža cijena tehnički zadovoljavajuće ponude.

"Na tom mjestu je bio nepristupačan teren, šikara i ranije su izvršeni građevinski radovi, planiranje zemljišta, napravljen je pristupni put i zemljani radovi. Sad se planira uraditi ostala infrastrukutura, voda, kanalizacija, put, struja odnosno sva infrastruktura je planirana i toku ove godine da se uradi", kazao je za eKapija.ba Suad Šišić, pomoćnik načelnika Službe za lokalni razvoj i stambeno- komunalne poslove Općine Gornji Vakuf/Uskoplje.

Ranije je ova općina za potrebe izgradnje industrijske zone uzela milion KM kredita.

Šišić kaže da ima zainteresovanih firmi da svoje pogone smjeste u ovu industrijsku zonu, a oni su pripremili odluku koja će ako bude usvojena na Općinskom vijeću, privući još investitora.

"Investitori će dobiti jako jeftino zemljište i biće oslobođeni plaćanja naknada. U odluci je pripremljeno da zemljište bude 1KM po kvadratu", ističe Šišić.

Na prvom djelu industrijske zone, koji je ranije sagrađena i ima svu potrebnu infrastrukturu već rade firme Saraj komerc, Roze Wood, Telalović i druge. One su smještene na oko 50 hektara, dok je površina dijela zone koji će se tek raditi 10 hektara.

Industrijska zona "Batuški lug" u Gornjem Vakufu- Uskoplju je jedan od najznačajnijih projekata ove opštine u posljednjih nekoliko godina. Ona bi trebala stvoriti uslove za nove investicije i biti prostor gdje će se nalaziti poslovna postrojenja firmi. U ovoj opštini se nadaju da će izgradnja industrijske zone privući domaće i strane investitore, što će doprinijeti samom razvoju opštine i otvoriti nova radna mjesta. To je ovom kraju, sa 55 posto nezaposlenih, itekako potrebno.

A.Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije