Posao za 100 radnika: Obilježen početak izgradnje fabrike R-S silikon

14.05.2014. 14:20 / Izvor: eKapija.ba

U Bjelajcu kod Mrkonjić Grada danas je obilježen početak izgradnje Fabrike za preradu metal silicijuma "R-S silikon", čija je vrijednost oko 30 miliona eura i u kojoj bi trebalo da bude zaposleno više od 100 radnika.

U Bjelajcima kod Mrkonjić Grada, danas su otpočeli radovi na izgradnji fabrike R-S Silicon, čija je vrijednost oko 30 miliona eura i u kojoj bi trebalo da bude zaposleno više od 100 radnika.

Italijanska kompanija Metalleghe, čije je sjedište u Breši, Italija, glavni je i jedini investitor u izgradnju pomenute fabrike. Vlasnik kompanije, Guido Duzi ovom prilikom rekao je: “Za nas je ovo veoma važan trenutak, jer se svuda oko nas, u cijeloj Evropi, radna mjesta zatvaraju, a mi danas otvaramo početak radova koji će omogućiti minimum sto novih radnih mjesta.”

Prisutnima se obratio i ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, Ruggero Corrias, koji je istakao je da je saradnja sa svim strukturama vlasti Republike Srpske uvijek bila na zavidnom nivou. “Iskoristiću ovu priliku da kažem da još mnoge kompanije imaju želju da svoje poslovanje prošire na prostor BiH, upravo zbog dobrih uslova za investiranje.  Nadamo se dobrim vijestima na temu saradnje Italije i BiH u skorijoj budućnosti,” kazao je.

Svoje zadovoljstvo zbog otvaranja ne samo novih radnih mjesta, već i novih poslovnih prilika izrazili su i premijerka Republike Srpske,  Željka Cvijanović, i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, kao i načelnica opštine Mrkonjić Grad, Divna Aničić. “Za godinu i po dana od danas, opet ćemo se sresti na istom mjestu, ali će oko nas biti postrojenja nove fabrike i nasmijana lica brojnih zaposlenih. Ovo je važan dan za sve nas, jer smo dokazali da je Republika Srpska pravo mjesto za različite vrste investicija,” istakao je Milorad Dodik.

Radove su svečano započeli ministar finansija u Vladi Republike Srpske, Zoran Tegeltija i Guido Duzi, vlasnik kompanije Metalleghe polaganjem Odluke o osnivanju preduzeća u temelj fabrike.

Završetak radova na izgradnji fabrike očekuje se u septembru 2015. godine.  Puštanjem u rad fabrike R-S Silicon, kompanija Metalleghe će po proizvodnom kapacitetu postati treći proizvođač silicijum metala u Evropi. Ukupna vrijednost investicije u novu fabriku u Bjelajcima je oko 34 miliona eura. Nova fabrika je projektovana sa pećima za proizvodnju silicijum metala najnovije generacije, uz poštovanje svih evropskih standarda u oblasti kvaliteta i zaštite životne sredine.  U fazi izgradnje, investitor će u što većoj mjeri angažovati lokalne kompanije, a nakon puštanja u rad, u fabrici će biti zaposleno lokalno stanovništvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije