MKF Partner dobila 4 milijuna eura za projekte energetske efikasnosti

15.05.2014. 09:09 / Izvor: eKapija.ba
MKF Partner dobila 4 milijuna eura za projekte energetske efikasnosti

Fond Green for Growth (GGF) za Jugoistočnu Evropu i mikrokreditna fondacija Partner potpisali su jučer ugovor vrijedan 4 milijuna eura za proširenje aktivnosti koje Partner provodi u ruralnim dijelovima BiH.

Fond Green for Growth (GGF) za Jugoistočnu Evropu i mikrokreditna fondacija Partner potpisali su ugovor vrijedan 4 mil EUR za proširenje aktivnosti koje Partner sprovodi u ruralnim dijelovima BiH, priopćeno je iz GGF-a.

Partner je jedna od vodećih mikrokreditnih organizacija i prva koja je ponudila specifične proizvode energetske efikasnosti. U finansiranju projekata tog tipa, Partner se fokusira na energetsku efikasnost, usmjereno tako da umanji troškove i unaprijedi kvalitet života.

Kao standardnu uslugu, nudi besplatnan termografički skrining, kako bi se ustanovile mogućnosti za poboljšanje izolacije.

"U 2012., Partner je razvio strategiju kreditiranja energetske učinkovitosti implementirajući odgovarajuće proizvode uz tehničku pomoć iz GGF", rekao je Christopher Knowles, predsjednik Green for Growth fonda za jugoistočnu Europu dodajući da su ti njihovi napori dali rezultate te da su sretni da ovaj proces podrže sa dodatnim sredstvima.

''Kada smo potpisali prvi kreditni sporazum sa GGF, u maju 2012., obvezali smo se na korištenje kreditnih sredstava za financiranje aktivnosti klijenata koji žele provoditi mjere energetske učinkovitosti ", kazao je Senad Sinanović, direktor Partner mikrokreditne fondacije.

Naveo je da je oko 700 klijenata, zahvaljujući kreditu, implementiralo mjere energetske efikasnosti na njihvovim objektima, povećavajući udobnost kroz toplinsku izolaciju zgrada, zamjenom prozora i vrata, te uvođenjem učinkovitijeg grijanja.  

Osim povećane udobnosti, ulaganjem u mjere energetske učinkovitosti, izravno su smanjili kućanske režije, kazao je on. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije