Čelinac: Sanacija gradskog mosta

20.05.2014. 09:09 / Izvor: SRNA
Čelinac: Sanacija gradskog mosta

​Radnici preduzeća "Inkoprom" saniraju oštećenja na gradskom mostu u Čelincu nastalu u poplavama, a sredstva za ovu namjenu obezbijeđena su iz budžeta opštine.

Radnici preduzeća "Inkoprom" saniraju oštećenja na gradskom mostu u Čelincu nastalu u poplavama, a sredstva za ovu namjenu obezbijeđena su iz budžeta opštine.

Čelinački gradski most je pretrpio ogromna oštećenja i trenutno je van funkcije za putničke i teretne automobile.

Načelnik opštine Momčilo Zeljković kaže da sanacija oštećenih dijelova uveliko traje i sve raspoložive snage, mehanizacija i ljudski resursi stavljeni su u funkciju.

"U pomoć su nam pritekli ljudi iz susjednih opština - Banjaluke, Kotor-Varoša i Prnjavora, tako da se stanje stabilizuje. Most predstavlja važnu komunikaciju između dva dijela grada i očekujem da ovi radovi budu završeni u naredna dva dana, čime bi se popravila ukupna slika Čelinca nakon poplava", istakao je Zeljković.

Najveći problem predstavlja gradski vodovod koji je van funkcije. Operativni timovi su na terenu, ali, s obzirom da je uništeno i devastirano 370 metara cjevovoda i tla, gdje se taj vodovod nalazio teško je očekivati da sanacija bude završena u skorije vrijeme.

Zbog oštećenja dijela primarne vodovodne mreže, vodosnabdijevanje Čelinca vrši se sa izvorišta "Kuzmanovića potok". Voda je bakteriološki ispravna, ali se iz preventivnih razloga apeluje na stanovništvo da vodu prije konzumacije prokuvaju.

Čelincu su neophodne dodatne količine vode za piće i pranje grada, a danas su u pomoć pritekle cisterne sa vodom za piće iz Kotor-Varoša i Banjaluke.

Radnici komunalnog preduzeća su angažovani na čišćenju užeg dijela grada i naselja u zoni ušća rijeke Jošavke u Vrbanju, gdje su i bile najveće poplave.

U naseljima Babići i Marjanovići stanovništvo intenzivno radi na uklanjanju blata i mulja iz stambenih i poslovnih objekata.

U naselju Šahinovići mehanizacija je otklonila odrone i put prema Kneževu je prohodan.

Najveću štetu pretrpio je dječiji vrtić, osnovna i srednja škola, u kojima je nivo vode bio jedan metar, a namještaj i računarska oprema su u potpunosti devastirani.

Nastava u OŠ "Miloš Dujić" i Srednjoškolskom centru "Čelinac" obustavljena je do daljeg.

Rukovodstvo opštine Čelinac očekuje pomoć od Vlade Republike Srpske u sanaciji štete od poplava, ali isto tako solidarišu sa sa opštinama Šamac, Doboj i Bijeljina, koje su najugroženije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije