Di&De Delić otvara pogon za proizvodnju paleta: Investicija od 1.7 mil. KM

05.08.2014. 10:33 / Izvor: eKapija.ba
Di&De Delić otvara pogon za proizvodnju paleta: Investicija od 1.7 mil. KM

Kako bi osigurali kvalitetu i pouzdanu proizvodnju, ova firma je uložila u najsavremeniju opremu, ali i planira implementirati savremene standarde za rad, kvalitetu i efektivnost proizvodnje.

Di & De Delić d.o.o. Bihać je dobila ekološku dozvolu za poslovni objekat za proizvodnju paleta u opštini Novi Grad, a kako nam kažu iz ove firme glavni cilj projekta je da se iskoriste domaći resursi u svrhu proizvodnje kvalitetnog finalnog proizvoda koji bi se plasirao na strana tržišta. Vrijednost projekta je oko 1.700.000 KM.

Kako bi osigurali kvalitetu i pouzdanu proizvodnju, ova firma je uložila u najsavremeniju opremu, ali i planira implementirati savremene standarde za rad, kvalitetu i efektivnost proizvodnje.

"U samom početku planirano je zaposliti 30 radnika u proizvodnji i administraciji firme. Kapacitet proizvodnje bi se kretao oko 2000- 2500 paleta dnevno", kažu za eKapija.ba iz firme Di & De Delić d.o.o. Bihać.

Gradnja pogona za proizvodnju paleta je već u toku. Početni radovi su bili u aprilu, ali zbog obilnih padavina i poplava na tom području projekat kasni sa implementacijom. Pogon će se nalaziti u industrijskoj zoni Poljavnice u opštini Novi Grad. Investitori kažu da se nadaju skorijem završetku radova, što bi moglo biti već sredinom ovog mjeseca.

"Nakon poplava, objekat je podignut za dodatnih 70 cm od zemlje kako bi se spriječile eventualne štete u budućnosti. Obloga je planirana od lima sa dodatnom izolacijom zbog buke. Ukupna površina objekta iznosi 1600 m2", navode iz ove firme.

Glavni proizvod koji će se raditi u ovom pogonu su drvene palete i elementi svih vrsta. No u Di & De Delić kažu da nisu isključena dodatna proširenja proizvodnog programa u budućnosti.

Poslovni objekat za proizvodnju paleta će biti izgrađen od horizontalnih gabarita 48,00x24,00 metra + aneks 6,00x18,00 metara.

Planirani godišnji kapacitet prerade drveta u palete iznosi 12.000m³. Kao sirovina najčešće će se koristiti trupci topole, breze, jele i bukve III klase kvaliteta.

Inače, u ovom pogonu će se proizvoditi euro palete, koje predstavljaju proširenu paletu, izrađenu od drveta s određenom dimenzijom. Paleta je 0,96m², dimenzija je 120x80x14,4cm a težina iznosi 20-24kg, nosivost palete iznosi 1500kg. Služi olakšavanju rukovanja i prosljeđivanju roba viličarom kao i primjerice u cestovnom, željezničkom i zračnom prijevozu robe.

U ekološkoj dozvoli koju su dobili od Opštine Novi Grad se navodi da je obaveza Investitora da kontinuirano sprovodi zaštitne mjere u toku eksploatacije predmetnog objekta, a sve u cilju umanjenja negativnih uticaja pomenute djelatnosti na životnu sredinu.

A.Šulović

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije