Potpisan sporazum o dogradnji: Građani Čitluka ponovo dobijaju Općinski sud

21.01.2015. 15:15 / Izvor: eKapija.ba

Građani Čitluka i ovoga kraja konačno zaslužuju da imaju Općinski sud, samim tim se rasterećuje i Sud u Mostaru, a i građani Čitluka će u svojoj blizini imati zgradu suda i sve što ona nudi.

Načelnik Općine Čitluk Ivo Jerkić potpisao je u utorak 20.1. dva ugovora vezana za povratak Općinskog suda u Čitluk. U službenim prostorijama Općine Čitluk prvo je s Vladom HNŽ potpisan Ugovorni sporazum o dogradnji i organizaciji prostora za potrebe rada Općinskog suda u Čitluku, a odmah zatim i Ugovor o javnoj nabavi "Dogradnja i organizacija prostora za potrebe rada Općinskog suda u Čitluku“ s poduzećem GTR d.o.o. Mostar, kao izvođačem radova koji je odabrana na temelju javnog poziva raspisanog od strane Općine Čitluk.

 Vlada HNŽ se obvezala osigurati 450.000,00 KM

Predsjednik Vlade HNŽ Denis Lasić i načelnik Općine Čitluk Ivo Jerkić potpisujući ugovorni sporazum uredili su međusobna prava i obaveze oko dogradnje, rekonstrukcije i organizacije prostora za potrebe rada budućeg Općinskog suda u Čitluku. Općina Čitluk tako se obvezala osigurati poslovni prostor u Ulici kralja Tomislava u Čitluku ukupne površine 602 m2, osigurati zakonom propisana odobrenja za dogradnju i rekonstrukciju odabranog prostora, kao i ostale odredbe iz ugovora, dok se Vlada HNŽ obvezala u Proračunu za 2015. godinu osigurati sredstva u iznosu do 450.000,00 KM za dogradnju i organizaciju prostora za potrebe rada budućeg Općinskog suda u Čitluku.

"Mislim da građani Čitluka i ovoga kraja konačno zaslužuju da imaju Općinski sud, samim tim se rasterećuje i Sud u Mostaru, a i građani Čitluka će u svojoj blizini imati zgradu suda i sve što ona nudi. Vlada HNŽ je na neki način ponosna što je doprinijela da se ljudima olakša svakodnevni život", kazao je nakon potpisivanja sporazumnog ugovora predsjednik Vlade HNŽ Denis Lasić i istaknuo kako je u prošloj godini otvorena obnovljena zgrada Općinskog suda Mostar, kao i Zavod za pružanje besplatne pravnu pomoć građanima HNŽ.

 Otvaranjem Općinskog suda doći će do bržeg rješavanja predmeta

Općinski sud i Sud za prekršaja izmješteni su zajedno s Gruntovnicom iz Čitluka u Mostar nakon preustroja i reorganizacije pravosuđa u BiH početkom 2004. godine. Povratak Gruntovnice u Čitluk značajno je žiteljima ovoga kraja olakšao dobivanje zemljišno-knjižnog izvatka, a načelnik Ivo Jerkić kazao je kako se nakon što je Gruntovnica u rujnu 2010. godine vraćena u Čitluk i nakon što se ponovno otvori Općinski sud Čitluk stvaraju potrebni preduvjeti za brže rješavanje predmeta.

"Predsjednik Vlade HNŽ Denis Lasić je rekao kako će se otvaranjem Općinskog suda u Čitluku rasteretit Mostar, a dobro je i to što će pored rasterećenja Mostara Čitluk doći u situaciju da puno brže rješava predmete. Svi znamo kako se u posljednje vrijeme mnogo priča o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata na području cijele općine, posebice na području Međugorja i Bijakovića. Najveći problem nelegaliziranih objekata, odnosno objekata koji su rađeni bespravno su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, a to je upravo pitanje rješavanje predmeta na sudu. Povratkom Općinskog suda u Čitluk ovi predmeti će se zasigurno brže rješavati", izjavio je načelnik Općine Čitluk Ivo Jerkić.

 Rok za završetak rekonstrukcije zgrade Općinskog suda 180 dana

Kako bi se Općinski sud u konačnici vratio u Čitluk bit će potrebno izvršiti rekonstrukciju zgrade u kojoj je Općinski sud bio smješten i prije. Za obavljanje ovog posla Općina Čitluk raspisala je javni poziv na kojem je kao najpovoljniji izvođač radova izabrano poduzeće GTR d.o.o. Mostar.

Direktor poduzeća GTR d.o.o. Mostar Adnan Krhan i načelnik Općine Čitluk Ivo Jerkić nakon potpisivanja sporazumnog ugovora između Općine Čitluk i Vlade HNŽ potpisali su ugovor vezan za izvođenje radova na dogradnji i organizaciji prostora za potrebe rada Općinskog suda u Čitluku. Ugovorne strane ovim ugovorom određuju da GTR d.o.o. Mostar mora ugovorene radove obaviti točno, prema građevinskom projektu, popisu i predračunu, stručno korektno u skladu sa pravilima posla i običajima struke u roku od 180 dana.

Do konačnog uvođenja izvođača radova u posao preostalo je da iz spomenute zgrade u kojoj će se obavljati građevinski radovi budu izmještene općinske službe za koje su već osigurani novi prostori. A kada je riječ o izmještanjima važno je napomenuti kako je Zemljišno-knjižni ured - Gruntovnica privremeno premještena u Ulicu kralja Tomislava, preko puta Osnovne škole fra Didaka Buntića u Čitluku.

"Po završetku radova na rekonstrukciji prostora ide i formiranje Općinskog suda, odnosno imenovanje predsjednika suda, a nakon toga i izbor sudaca i osoblja koje će raditi u Općinskom sudu Čitluk. To je 14 ili 15 novih radnih mjesta po sistematizaciji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća", kazao nam je načelnik Ivo Jerkić koji se nada kako će cjelokupan posao oko ponovnog otvaranja Općinskog suda u Čitluku biti okončan u ovoj godini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije