Ozvaničen početak druge faze radova na studentskom domu u Foči

17.02.2015. 09:16 / Izvor: eKapija.ba
Ozvaničen početak druge faze radova na studentskom domu u Foči

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević ozvaničio je početak druge faze radova na studentskomdomuu Foči u kome bi smještaj trebalo da dobijeoko 350 studenata.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević ozvaničio je početak druge faze radova na studentskomdomuu Foči u kome bi smještaj trebalo da dobijeoko 350 studenata.

Sredstva za ovaj projekat u iznosu od 2,4 miliona evra obezbijedila je Vlada RS iz kreditnih sredstava sa Vladom Austrije, a gradnja doma trebalo bi da bude završena do septembra.

Za prvu fazu gradnje doma i kupovinu zgrade „Maglića“ za potrebe Bogoslovskog fakulteta Vlada RS je 2008. godine obezbijedila tri miliona maraka. Prva faza izgradnje studentskog doma u Foči završena je još prije dvije godine, objekat je stavljen pod krov i radovi su tada stali. Odluku o zaduženju od 10 miliona evra u projektu „Modernizacija fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo faza 2″ prema Vladi Austrije Vlada RS donijela je 6. marta prošle godine. Nakon ove odluke, potpisivanja zvaničnog ugovora, tenderske procedure i procedure javnih nabavki, kreditna sredstva postala su operativna, a radovi su, mogli da počnu.

"Problemi koje smo imali kada je u pitanju papirologija su otklonjeni. Danas smo zvanično uveli izvođača u radove, tako da će radovi će tećei planiranim tempom i trebalobi da se već u septembru privedu kraju, da bi od naredne akademske godine studenti mogli da usele u novi objekat", rekao je Malešević.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić kaže da će izgradnjom studentskog doma studenti u Foči dobiti savremenekvalitetne uslove za studiranje, a dom će biti na raspolaganju i stranim studentima, kao istudentima na razmjeni. Istakao jeda je dom važan i za bolonjski proces.

"Mi moramo obezbijediti kvalitetan smještajni proctor i za strane studente, tako da će ioni imati priliku da budu ovde, kao i studentiu projektu Erazmus plus", rekao je Grujić.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić kaže da je izgradnja doma jedna od najznačajnijih investicija za fočansku opštinu, koja, kako je rekao,  potvrđuje da fakulteti ostaju u ovoj lokalnoj zajednici.

"Za nas je ovo najveća investicija koju imamo i najznačajniji projekat koji se realizuje u našoj opštini", rekao je Mašić.

Menadžer za edukaciju i trening kompanije Bilfinger Vam Anlagentehnik, koja je izvođač radova, Bernard Horst,kaže da očekuje da će građevinski radovi biti završeni u periodu od godine dana, ali da će se potruditi da ih do ljeta privedu kraju.

Ministar Malešević posjetio je i Medicinski fakultet i razgovarao sa dekanom ove visokoškolske ustanove Milanom Kulićem o kvalitetu studija i uslovima studiranja, kao i o brojnim rezultatima koji je fakultet ostvario prethodnih godina.

Ministar Malešević zajedno je sa načelnikom Mašićem obišao i bivšu zgradu “Maglića” u kojoj će biti sjedište Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“i uvjerio se da se radovi na ovom projektu odvijaju planiranom dinamikom. Vrijednost radova je 1,6 miliona maraka, a novac je, takođe, obezbijeđen iz kreditne linije Vlade RS sa Vladom Austrije.

Prema planu izgradnje, studentski dom u Foči u arhitektonskom i funkcionalnom smislu trebalo bi da bude jedan od najmodernijih u RS. Planirano je da bude kapaciteta oko 350 mjesta, sa 172 dvokrevetne sobe, a njegovi stanari bi imali na raspolaganju svu neophodnu opremu i objekte.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije