Bicikliranjem kroz povijest–Revitalizacija stare uskotračne pruge Ćiro
OTVORI GALERIJU

Investicije / PROJEKTI

Bicikliranjem kroz povijest–Revitalizacija stare uskotračne pruge Ćiro

U sklopu provedbe projekta "Bicikliranjem kroz povijest – Revitalizacija stare uskotračne pruge Ćiro", održano je studijsko putovanje u Istru od 8. do 11. lipnja/juna 2015. godine.

15.06.2015. 15:53 / Izvor: eKapija.ba

U sklopu provedbe projekta "Bicikliranjem kroz povijest – Revitalizacija stare uskotračne pruge Ćiro", održano je studijsko putovanje u Istru od 8. do 11. lipnja/juna 2015. godine.

Cilj studijskog putovanja bio je upoznavanje s primjerom dobre prakse i iskustva u Parenzani - Istra, kako bi lokalni dionici uvidjeli prednosti biciklističkog turizma i buduće staze Ćiro u Hercegovini i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Parenzana je bila uskotračna pruga koja je povezivala Trst s Porečom, prometovala je od 1902. do 1935., a ukinuta je zbog nerentabilnosti i zbog bržih i jeftinijih cestovnih oblika prijevoza. 2002. godine povodom100-tog rođendana pruge pokrenut je EU projekt revitalizacije Parenzane.

Ciljevi projekta bili su revitalizacija Parenzane putem turističke ponude i dugoročne prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Slovenije, zaštita trase, povezivanje postojećeg kulturnog i tehnološkog nasljeđa u jedinstveni turistički proizvod.

Tijekom studijske posjete sudionici: osoblje projekta ‘’Bicikliranjem kroz povijest’’ – Revitalizacija stare uskotračne pruge Ćiro i dionici iz općina Ravno, Neum, Trebinje, Čapljina, grada Mostara : predstavnici TZ-a, općina, bicklističkih klubova, gospodarstvenici, i ostali su obišli biciklističku trasu Parenzana, muzej, lokalne gospodarske subjekte na trasi te se susreli s predstavnicima Istarske razvojne turističke agencije IRTA d.o.o. koji su sudionicima prenijeli primjere dobre prakse te ukazali na mogućnosti i prepreke u ovakvim projektima.

Projekt "Bicikliranjem kroz povijest – Revitalizacija stare uskotračne pruge Ćiro" koji  financira Europska unija kroz Program prekogranične suradnje: Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013, IPA komponenta II je započeo u prosincu/decembru 2015. godine u trajanju od 24 mjeseca, a provodi se na  području Hercegovine, u općinama Mostar, Čapljina, Neum, Ravno i Trebinje te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u općini Konavle (Republika Hrvatska). Nositelji projekta su Javno poduzeće Vjetrenica Popovo polje (Bosna i Hercegovina) i Općina Konavle (Republika Hrvatska).

Partneri u projektu su: Regionalna razvojna agencija REDAH, Regionalna razvojna agencija DUNEA, Udruga za promociju biciklizma "Hercegovina Bike", Turistička zajednica Općine Konavle, Turistička organizacija Opštine Trebinje te općine Čapljina, Ravno i Neum. Opći cilj projekta je doprinijeti integraciji gospodarstva u pograničnim područjima Dubrovačko-neretvanske županije i Hercegovine kroz razvoj nove zajedničke turističke ponude – biciklističke staze koja će prolaziti obnovljenom starom uskotračnom prugom "Ćiro".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije