Ozvaničen početak izgradnje A transferzale od aerodroma do naselja Mojmilo

04.09.2015. 13:14 / Izvor: Akta.ba
Ozvaničen početak izgradnje A transferzale od aerodroma do naselja Mojmilo
OTVORI GALERIJU

Kompanija Euro-Asfalt gradit će A transferzalu dugu 1.800 metara, a ukupna vrijednost projekta je 5,8 miliona KM. Planirani rok završetka radova je za dvije godine.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, direktor Direkcije za puteve KS Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo Elemedin Konaković i kantonalni ministar saobraćaja Mujo Fišo ozvaničili su danas na Dobrinji početak izgradnje A transferzale koja bi trebala na brži način povezati Međunarodni aerodrom Sarajevo sa naseljem Mojmilo, odnosno gradom Sarajevom.

Kako je rečeno nova moderna saobraćajnica povezivat će ulice XII transferzalu, odnosno ulicu Kurta Schorka, preko dijela ulice Braće Mulića sa X transferzalom, a ukupna dužina ove saobraćajnice biće 1.800 metara.

Ukupna vrijednost projekta je 5,8 miliona KM, od čega je Općina Novi Grad Sarajevo zajedno sa Direkcijom za puteve KS već osigurala million KM, a za izvođača radova izabrana je kompanija Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić pojasnio je da se radi o modernoj aveniji, koja će imati po dvije trake u oba smjera, svaka širine 3,5 metra, sa zelenim razdjelnim pojasom, širokim trotoarima i biciklističkom stazom.

"Radi se o prvoj transferzali koja se gradi nakon rata, a do sada smo uglavnom postojeće transferzale proširivali i sanirali. Kada su u pitanju imovinsko-pravni odnosi, imamo neke probleme koji su više formalne prirode, s obzirom da je eksproprijacija zemljišta vršena 1970-tih godina i postoje neki slučajevi gdje je izvršena, ali Zavod za izgradnju KS nije uknjižio. Uskoro će i to biti sređeno", rekao je Efendić.

Načelnik je pojasnio da je ugovor sa Euro-Asfaltom zaključen na dvije godine, te da će u prvoj fazi radovi trajati do kraja ove građevinske sezone.

Dodao je da kada se osiguraju nova sredstva projekat će biti do kraja implementiran.

Prema riječima Adema Zolja, osim A transferzale biće izgrađena i IX transferzala čime će sjever i jug Kantona Sarajevo biti povezani brzim modernim cestama.

Kazao je da će na X transferzali biti izgrađen kružni tok koji će spajati ove dvije saobraćajnice.

"Osim Općine Novi Grad i susjedne općine Ilidža i Novo Sarajevo imaće koristi od ove transferzale. U svakom velikom gradu logično je da postoji brza cesta od centra do aerodroma. Ovim projektom to će biti realizirano i u Sarajevu", kazao je Zolj.

K.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije