Investicija od tri miliona KM: Goražde dobija i drugu solarnu elektranu

06.11.2015. 14:06 / Izvor: Akta.ba

Na prostoru od 11.500 kvadratnih metara će biti smješteno 3.200 panela. Ukupna investicija je oko tri miliona konvertibilnih maraka, a u planu je da ova elektrana proizvodi jedan gigavat električne energije godišnje.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i ministar za privredu Esed Radeljaš posjetili su danas Mjesnu zajednicu Rešetnica na čijem je lokalitetu u toku izgradnja druge po redu solarne elektrane čiji je investitor Azem Bujak.

Kada su u pitanju obnovljivi izvori energije ovo je jedno od najvećih gradilišta u BiH, pa i šire te predstavlja jednu od najvećih investicija na području ovog kantona.

Na prostoru od 11.500 kvadratnih metara će biti smješteno 3.200 panela. Ukupna investicija je oko tri miliona konvertibilnih maraka, a u planu je da ova elektrana proizvodi  jedan gigavat električne energije godišnje. Kako je istaknuto ovom prilikom, ovaj projekat će doprinjeti poboljšanju elektroenergetske mreže, a podrška Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde neće izostati, prvenstveno kada je u pitanju poboljšanje infrastrukture u ovom dijelu naše općine.

"U principu, strateško opredjeljenje ne samo našeg kantona, već države BiH jeste posticaj održivim oblicima stvaranja električne energije. Zasigurno, ovo je jedan lijep primjer gdje ljudi kreću u implementaciju, dok je najveći dio još u nekoj fazi istraživanja. Mi imamo sreću da imamo jednog poduzetnika koji je prepoznao tu šansu, obavio sva istraživanja koja su pokazala da ovaj teren je podoban za takve aktivnosti i sa strane Vlade ćemo podržati ovu priču  naravno u obimu koliko to dozvoljavaju budžetska sredstva. Ovo je jedna lijepa priča koja ide iz Bosansko-podrinjskog kantona kada govorimo u ovom segmentu održivosti iskorištavanja alternativnih načina stvaranja električne energije", kazao je premijer Emir Oković.

Prema riječima investitora Azema Bujaka, ovo je jedan od najvećih projekata ove vrste na Balkanu. Povrat investicija se očekuje u narednih sedam do osam godina.

Inače, radovi su počeli u augustu ove godine, a rok za završetak radova je godinu dana. Investitor je firma Bubl solari, projektant Elektro test d.o.o. Sarajevo, dok je Eko Energetika d.o.o. Sarajevo na projektu angažovana kao konsultant.

Podsjetimo, Bujak je investitor i prve solarne elektrane snage 150kW koja je u Goraždu puštena u rad u ove godine.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije