Rekonstrukcijom objekata do veće energijske efikasnosti

Investicije / PROJEKTI

Rekonstrukcijom objekata do veće energijske efikasnosti

U cilju povećanja energijske efikasnosti: Počinje rekonstrukcija objekata četiri škole, Doma za djecu bez roditeljskog staranja, Doma zdravlja u  Vogošći  i Pozorišta mladih.

21.04.2016. 15:37 / Izvor: Akta.ba

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić i zamjenica rezidentne predstavnice Razvojnog programa UN-a (UNDP) Zahira Virani potpisali su danas Aneks Sporazuma o sufinansiranju realizacije Projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ u dijelu koji se odnosi na aktivnost „Povećanje energijske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo“.

Time je zvanično omogućen početak rekonstrukcije sedam objekata javnih ustanova, za što je osigurano ukupno 2.100.000 KM, od čega je resorno ministarstvo u budžetima za prošlu i ovu godinu obezbijedilo 700.000 KM i 900.000 KM, te UNDP 500.000 KM. Riječ je o Domu za djecu bez roditeljskog staranja, Pozorištu mladih Sarajevo, Domu zdravlja Vogošća, te osnovnim školama „Mirsad Prnjavorac“,“9. maj“ Pazarić, „Fatima Gunić“ i „Drugoj osnovnoj školi“ Ilidža.

"Projektom je predviđeno provođenje niza mjera energetske efikasnosti u ovim javnim ustanovama u cilju postizanja smanjenja zagađenja zraka i emisije štetenih materija u zrak u Kantonu Sarajevo. Očekivani rezultati su i poboljšanje stanja te izgleda objekata, kao i smanjenje troškova u  njihovom zagrijavanju i hlađenju, a unaprijedit će se i uslovi njihovog  korištenja što je bitno posebno za najmlađu populaciju", rekao je ministar Lukić. Predviđene su između ostalih mjere termoizolacije vanjskih zidova objekata, sanacije i termoizolacije krovova, zamjene dotrajalih i energetski neefikasnih vanjskih stolarija, zamjene kotlova za loženje, ugradnje termostatskih ventila kao i pumpi, ultrazvučnih mjerača  troška toplote i druge mjere.

Očekuje se da će radovi na objektima biti okončani do septembra ove godine, odnosno do naredne školske godine.

Zahira Virani je izrazila zadovoljstvo ovim činom i istakla da Kanton i resorno ministarstvo pokazuju posvećenost u ostvarivanju projektnih ciljeva.

"Ovo mi govori da vi preuzimate punu odgovornost nad projektom kako biste pomogli ustanovama da ostvare bolje rezultate energetske efikasnosti. Ne radi se tu samo o komforu, nego i o kreiranju novih radnih mjesta i uštedama u objektima u kojima će se poboljšati usluge za građane", istakla je Virani. Po njenim riječima u većini evropskih zemalja su troškovi za energetske potrebe manji od  pet posto BDP-a,  dok je u BiH taj trošak 20 posto zbog čega je potrebno puno više raditi kako bi se ostvarile uštede u ovom segmentu koje se mogu reinvestirati u produktivne oblasti.

Direktor OŠ „Fatima Gunić“ Hajruin Ćuprija je naglasio da će učenici od naredne školske godine moći boraviti u komfornijem objektu škole. Rekao je da je ova škola na godišnjem nivou izdvajala oko 120.000 KM za troškove grijanja, te da će se oni kroz mjere energetske efikasnosti prepoloviti, dok će se ušteđena sredstva  moći usmjeriti u poboljšanje nastavnog procesa.

Direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Saudin Đurđević je istakao da će u ovoj ustanovi biti zamijenjena kotlovnica koja je zbog svoje dotrajalosti predstavljala pravu opasnost, te je zahvalio resornom ministarstvu jer je reagovalo na vrijeme i uvrstilo ovu  ustanovu u projekt.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije