Sarajevski aerodrom doživljava ekspanziju

11.06.2016. 10:02 / Izvor: Avaz.ba
Sarajevski aerodrom doživljava ekspanziju

Posljednjih nekoliko mjeseci na najprometnijem aerodromu u BiH uveliko se radi na preuređenju postojećih kapaciteta.

Međunarodni aerodrom Sarajevo, u skladu s povećanjem broja putnika, kojih se u 2016. godini očekuje rekordan broj, doživljava pravu ekspanziju kada je riječ o razvojnim projektima. Posljednjih nekoliko mjeseci na najprometnijem aerodromu u BiH uveliko se radi na preuređenju postojećih kapaciteta da bi se putnicima i ostalim korisnicima pružila što kvalitetnija usluga.

Proširen terminal

Optimizacija kapaciteta aerodromskog terminala predstavlja izuzetno kompleksan i zahtjevan projekt. Do sada je proširen dolazeći terminal, a njegova površina veća je za 70 posto. Postavljanjem većeg broja šaltera za pasošku kontrolu u ovom prostoru povećat će se i broj ulaza i izlaza, što će se direktno odraziti na brzinu pregleda putnika.

Otvorena šalterska komunikacija za UIO (carina) u javnoj i štićenoj zoni osigurava putnicima neometanu komunikaciju sa carinskim službenicima. Putnicima je od sada na usluzi nova šalterska komunikacija “Lost and Found” u štićenom prostoru, tako da sada imaju mogućnost komunikacije s aerodromskim osobljem i iz javne i iz zaštićene zone.

U sklopu preuređenja urađena je modernizacija trake za prtljag, što će rezultirati bržim i efikasnijim procesuiranjem putnika. Također, optimizacijom terminala planirano je i povećanje broja šaltera za registraciju putnika i prtljaga sa 12 na 15, što će ubrzati njihovo procesuiranje i u ovom segmentu.

Obnova restorana

"U narednom periodu planirani su gradnja brze izlazne rulnice, što će doprinijeti boljem kvalitetu sao-braćanja aviona, i proširenje parkinga. Kao jedan od najvećih i najzahtjevnijih projekata izdvajamo obnovu piste", poručuju iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Među projektima u predstojećem periodu izdvajaju izgradnju ekskluzivnog VIP loungea, obnovu restorana u Terminalu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije