Dionica autoputa Doboj - Prnjavor se otvara do kraja ljeta

09.07.2016. 09:50 / Izvor: SRNA
Dionica autoputa Doboj - Prnjavor se otvara do kraja ljeta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je zadovoljan dinamikom izvođenja radova na dionici auto-puta Doboj-Prnjavor.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je zadovoljan dinamikom izvođenja radova na dionici auto-puta Doboj-Prnjavor, ocijenivši da će ona već tokom ljeta biti otvorena za saobraćaj.

“Nadam se da će ova dionica ubrzati privredni razvoj cijele regije i dokazati svoju važnost, kao što je pokazala i za ukupan razvoj regije, Srpske i BiH”, rekao je Čubrilović novinarima u Johovcu, kod Doboja, nakon obilaska radova zajedno sa ministrom saobraćaja i veza Srpske Neđom Trninićem i direktorom preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušanom Topićem.

Čubrilović je istakao da je ova dionica jedna od najvažnijih u mreži auto-puteva, te izrazio nadu da će izgradnja mosta na rijeci Savi kompletirati saobraćajnu mrežu, a Doboj postati jedno od najvažnijih čvorišta za auto-puteve, kao što je prije rata bio željezničko čvorište.

“Imamo koridor ‘Pet ce’, pravac prema sjeveru, veza sa Budipeštom, te Doboj-Banjaluka prema Zagrebu i zapadnoj Evropi, što će doprinijeti bržem privrednom razvoju i ubrzati neke procese na ovim prostorima”, rekao je Čubrilović.

Ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić zadovoljan je dinamikom završnih radova na dijelu auto-puta Doboj-Prnjavor od oko 36 kilometara, koji bi trebalo da bude otvoren krajem jula.

Trninić navodi da je 70 odsto dionice presvučeno završnim slojem asfalta i da se postavljaju zaštitne i odbojne ograde i zvučne barijere.

Ministar je istakao da je zbog klizišta i kiša pomjeren prvobitni rok završetka u maju, ali da troškovi neće “poremetiti krajnju cijenu”.

Direktor Preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić rekao je da su u toku završni radovi i da će biti ispoštovani predviđeni rokovi prve faze auto-puta Doboj-Banjaluka.

Topić navodi da se paralelno realizuje i druga faza auto-puta, dionica Prnjavor-Banjaluka, te da je u nepune dvije godine već urađeno oko 50 odsto poslova.

On navodi da će pun efekat radova biti vidljiv krajem 2017. godine kada cijeli auto-put Doboj-Banjaluka bude pušten u saobraćaj.

Topić ističe da je izgradnja dionice Doboj-Prnjavor finansirana kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 180.000.000 evra, ali da će se po okončanju radova izvršiti konačan obračun, očekujući veći iznos u prihvatljivim okvirima.

Na gradilištu je trenutno uposleno oko 300 radnika. Dionica Banjaluka-Prnjavor finansira se iz kreditnog ugovora sa Evropskom investicionom bankom u iznosu od 160.000.000 evra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije