Završena I faza izrade Prostornog plana područja akumulacije Modrac

21.07.2016. 08:57 / Izvor: Akta.ba
Završena I faza izrade Prostornog plana područja akumulacije Modrac

Razmatrana je Prostorna osnova koja predstavlja kvalitetnu osnovu za II fazu rada, odnosno izradu prednacrta pomenutog prostornog plana.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice vodi postupak izrade Prostornog plana  područja posebnih obilježja dijela Slivnog područja akumulacije Modrac za period 2016. do 2036. godine. Razmatrana je Prostorna osnova koja predstavlja kvalitetnu osnovu za II fazu rada, odnosno izradu prednacrta pomenutog prostornog plana.

Svi zainteresovani subjekti primjedbe i sugestije mogu dostaviti resornom ministarstvu najkasnije do 1. avgusta ove godine.Prostorni plan područja posebnih obilježja dijela Slivnog područja akumulacije Modrac za period 2016.-2036. godina veoma je važan dokument za Tuzlanski kanton, prenosi rtvtk.ba. Njime je obuhvaćena površina od 8 120 hektara priobalnog područja jezera Modrac i šire, kaže direktorica Zavoda za prostorno planiranje i urbanizam TK. Prva faza, odnosno Prostorna osnova je završena. Snimljeno je postojeće stanje  na ovom području, na osnovu kojeg je urađen prijedlog koncepcije prostornog razvoja.

"Zašto je to za akumulaciju Modrac značajno. Prije svega što je to naša najznačajnija akumulacija, višenamjenska, značajna zbog vode, razvoj turizma i privrede na tom području. Sve to moramo pomiriti, utvrditi prioritete i dati smjernice, a da pri tom zadovoljimo sve te oblasti i zaštitimo akumulaciju Modrac i da imamo čistu vodu u jezeru", pojašnjava Dragica Tešić, direktorica Zavoda za prostorno planiranje i urbanizam TK.

Očekivanja su da se što veći broj zainteresovanih privrednih subjekata uključe u donošenje Nacrta Prostornog plana područja posebnih obilježja. Prostornu osnovu plana sa općim i posebnim ciljevima i koncepcijom prostornog razvoja mogu pogledati na web stranici Vlade TK i resornog ministarstva, kaže direktorica Tešić.

Cilj je da se pruži mogućnost svim zainteresovanim subjektima na području TK da pogledaju i upoznaju se sa onim je urađeno i da upute svoje sugestije i prijedloge kako bi u narednoj fazi rada bio što bolje napravljen nacrt Prostornog plana. Očekuje se da do augusta bude završen Prednacrt, a krajem septembra i Nacrt Prostornog plana posebnih obilježja dijela Slivnog područja akumulacije Modrac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije