Na 7,2 km autoceste Buna-Počitelj pravit će se odmorište

30.07.2016. 10:30 / Izvor: Večernji List
Na 7,2 km autoceste Buna-Počitelj pravit će se odmorište

Na dionici autoceste Buna - Počitelj biće izgrađena i benzinska crpka i restoran.

Nakon što je Vijeće ministara BiH prihvatilo više pojedinačnih inicijativa Ministarstva financija za zaključivanje dvaju sporazu­ma i triju ugovora, osigurana su financijska sredstva za izgradnju nekoliko dionica i poddionica na koridoru Vc u dužini od oko 30 km.

ODREĐENE DIONICE

Riječ je o financiranju projekta koridor Vc - tunel Kvanj - Buna u vrijednosti 100 milijuna eura, poddionice Vranduk - tunel Ze­nica u vrijednost 49 milijuna eura, dionice Nemila - Donja Gračanica, poddionice Nemi­la - Vranduk u vrijednosti 36 milijuna eura, tunela Zenica u vrijednosti 76 milijuna eura te projekta koridor Vc - Svilaj -Odžak (II. faza) u vrijednosti od 40 milijuna eura. Naime, i Vlada FBiH je u lipnju prihvatila zaduženje FBiH o za­jmu između Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i BiH za realizaciju projekta koridora Vc u iznosu od 80,000.000 eura. Ova sredstva bit će korištena za poddionice autoceste Buna -Počitelj, Donja Gračanica - tunel Pečulj (Zenica sjever) i tunel Pečulj - Klopče. Dužina poddionice Buna - Počitelj je 7,2 km. Ona po­činje pratećim uslužnim objek­tom Rotimski potok, nastavlja se prema Počitelju i završava neposredno prije petlje Počitelj. Pomoćni uslužni objekt Rotim­ski most je pozicioniran 4,2 km južno od Hodbine, neposredno nakon nadvožnjaka Stanojevići i obostrano je odmorište, u sklo­pu kojeg su predviđeni benzin­ska crpka i restoran. Poddionica Klopče - Zenica sjever (ulaz u tu­nel Zenica) nastavak je dionice Drivuša - Klopče i nadovezuje se na prethodnu u zoni vijadukta Perin Han. Preko četiri vijadukta i dva tunela (Ričice i Pečuj) ulazi se u područje naselja Donja Gračanica.

Nakon tunela Pečuj trasa vijaduktom prolazi preko naseljenog mjesta, ulazi u novi tunel, te pre­ko kružnog raskrižja, odnosno petlje Donja Gračanica, dva vi­jadukta i tunela Vraća, završava neposredno pred ulazom u tunel Zenica. Ukupna dužina ove pod dionice je 9,8 km.

MILIJUNSKI IZNOSI

Podsjećanja radi, Vlada FBiH je još u svibnju podržala četiri ini­cijative za kreditno zaduženje JP Autoceste FBiH za projekt kori­dora Vc. Jedna od njih odnosi se na kreditno zaduženje kod EBRD-a u iznosu do 40 milijuna eura za drugu fazu dionice Svilaj - Odžak.

Kreditom iste banke u iznosu do 100 milijuna eura bila bi financi­rana izgradnja poddionice tunel Kvanj - Buna, dok bi sredstva Eu­ropske investicijske banke (EIB) u iznosu do 76 milijuna eura bila namijenjena za pbddionicu Ne­mila - Donja Gračanica, LOT la tunel Zenica. Poddionica Nemila Donja Gračanica, LOT 2 Vran­duk - tunel Zenica trebala bi biti građena kreditnim sredstvima OPEC-ova Fonda za međunarod­ni razvoj (OFID) u iznosu do 49 milijuna eura. Uvjet za sva ova kreditna zaduženja je da efektivnost kredita bude vezana uz uvođenje dodatne trošarine na naftne prerađevine od 0,10 KM po litri i tako osigurana dugo­ročna održivost duga Autocesta FBiH te ublaženi rizici za prora­čun FBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije