Aerodrom Sarajevo u obnovu piste investira 21 milion KM

Investicije / PROJEKTI

Aerodrom Sarajevo u obnovu piste investira 21 milion KM

Projekat proširenja platforme za parkiranje aviona jedan od prioriteta ove državne kompanije

01.08.2016. 10:55 / Izvor: Avaz.ba

Armin Kajmaković, generalni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kazao je jučer u razgovoru da je projekat proširenja platforme za parkiranje aviona jedan od prioriteta ove državne kompanije.

Na taj način, prema njegovim riječima, osigurali bi tri parking mjesta za velike avione, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko četiri miliona maraka. 

PET PROJEKATA

Međutim, kada je u pitanju investicioni ciklus, Uprava Međunarodnog aerodroma Sarajevo, osim najaktuelnijih, obnove piste i proširenja platforme, ima u planu i mnoge druge projekte. Samo u pet projekata bit će investirano 35,4 miliona KM.

"Proširenje platforme nam je najaktuelniji projekat i njegova realizacija trebala bi početi već naredne godine. Imamo problem s dnevnom špicom i onda se stvara zagušenje u saobraćaju. Proširenjem platforme za dodatna tri parking mjesta došlo bi do velikog rasterećenja. Sada radimo analize i dodatna mjerenja", pojasnio je Kajmaković.

U planu je i obnova aerodromske piste, ukupne dužine 2.600 metara, a ti radovi koštat će 21 milion maraka. Pista je posljednji put obnavljana 1998. godine, kada je, prema projektu, predviđen vijek trajanja od 20 godina, koji uskoro istječe.

"To je jedan od najzahtjevnijih projekata jer će se raditi prevlačenje kompletne piste. Sve mora biti prema međunarodnim standardima, prvenstveno kada je sigurnost u pitanju", rekao je Kajmaković.

RASPISAN KONKURS

Uprava Sarajevskog aerodroma planirala i izgradnju nove poslovne zgrade, ukupne površine 3.600 kvadrata. Kajmaković nam je pojasnio da je njena gradnja bila planirana i ranije, ali je tek nedavno raspisan konkurs za izradu glavnog projekta. 

“Ova zgrada nam je nedostajala jer će u nju biti prebačene određene službe i administracija. Riječ je o objektu s tri etaže te s izlazima i na platformu i na parking s prednje strane", dodao je on.

IZGRADNJA MONTAŽNO-RASHLADNE KOMORE

U planu je i izgradnja brze izlazne rulnice u vrijednosti od četiri miliona KM, s ciljem povećanja kapaciteta, posebno u kontekstu dnevne špice. Također, gradit će se i montažno-rashladna komora vrijedna 400.000 KM, a koja će služiti za procesuiranje izvoza svježeg mesa i pošiljki velikih gabarita.

 

BROJKE

35,4 miliona KM bit će uloženo u pet projekata

21 milion KM koštat će obnova piste

6 miliona KM dat će za izgradnju nove poslovne zgrade

4 miliona KM koštat će izgradnja izlazne rulnice

4 miliona KM koštat će proširenje platforme za parkiranje aviona

400.000 KM za izgradnju montažno-rashladne komore

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije