Sve klinike pod jednim krovom: Grade se novi objekti na Paprikovcu

16.12.2016. 10:32 / Izvor: Glas Srpske
Sve klinike pod jednim krovom: Grade se novi objekti na Paprikovcu

Projekat rekonstrukcije i opremanja Porodilišta počeo je u julu ove godine uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Mirko Stanetić kaže da su u stalnom kontaktu sa menadžerima poznatih svjetskih bolnica jer ne smije biti napravljena greška tokom reorganizacije najveće zdravstvene ustanove u RS kroz koju godišnje prođu dvije RS.

On je istakao da je već obavljeno mnogo korjenitih promjena i da je razumljivo da nisu uvijek išle glatko i bez varnica.

"Ne vrijedi napraviti objekte i nabaviti najnoviju opremu ako niste dobro organizovali i edukovali zaposlene. Mi radimo na uvezivanju sada razdvojenih nemedicinskih službi i medicinskih organizacionih jedinica po srodnosti oboljenja koja liječe, povećavamo efikasnost zaposlenih i kvalitet usluga koje pružamo. Trenutno je odnos osoblja koje direktno radi sa pacijentima i drugog osoblja 82 naprema 18 odsto i vjerujem da ćemo uskoro taj odnos promijeniti na 90 naprema 10", kaže Stanetić i dodaje da su promjene vidljive u finansijskom smislu jer je ukupan bruto rezultat poslovanja veći za osam odsto u odnosu na isti period prethodne godine, te vizuelnom s obzirom na to da na Paprikovcu niču objekti, ali i u percepciji građana o UKC-u.

Najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj, prema njegovim riječima, u rekonstrukciji je skoro 50 godina.

"San da se konačno svi smjestimo pod jedan krov, da odvojimo hospitalizovane od ambulantnih pacijenata, smanjimo nervozu, tenzije i nezadovoljstvo ljudi koji su bolesni i pružimo im ono što najbolje znamo i vrhunsku medicinsku uslugu, podršku i razumijevanje, se ostvaruje", kaže Stanetić.

U septembru 2009. položen je kamen temeljac za južno krilo centralnog medicinskog bloka i tada je izgrađen Centar za radioterapiju. U sklopu projekta modernizacije bolnica, koji su radili resorno ministarstvo i Vlada sa korejskom bankom, izgrađen je i opremljen najmodernijom medicinskom opremom poliklinički dio u južnom krilu, a vrijednost projekta je bila oko 25 miliona dolara. Centralni dio, odnosno hol koji povezuje sve dijelove južnog krila, drugi je dio projekta čiji je nosilac bio UKC RS, a njegova vrijednost bila je oko 12 miliona KM.

U septembru 2014. Vlada RS i Evropska banka potpisale su ugovor vrijedan više od 80 miliona evra o rekonstrukciji centralnog medicinskog bloka i sjevernog krila.

"Sjeverno krilo od 17.000 kvadrata u podrumu će imati centralnu sterilizaciju, dijelove patologije, centar urgentne medicine sa dvije operacione sale i ulazom za sanitet, deset operacionih sala, a iznad toga intenzivnu njegu sa 44 kreveta. Zahvaljujući podršci Vlade novac za rekonstrukciju i izgradnju se ne izdvaja iz redovnog poslovanja UKC RS", objasnio je Stanetić navodeći da je jedan od prioriteta stavljanje u funkciju 3.200 kvadrata prostora u južnom krilu, za šta se očekuje da će do kraja godine biti završena finansijska konstrukcija.

Za to vrijeme rekonstrukcija centralnog medicinskog bloka i izgradnja sjevernog krila teku planiranom dinamikom.

"Donji spratovi centralnog medicinskog bloka su u potpunosti završeni i u toku je opremanje bolesničkih soba, dok je sjeverno krilo stavljeno pod krov. Baš u trenutku kada razgovaramo u toku je isporuka bolesničkih kreveta za centralni medicinski blok. Za koji dan, nakon završetka instaliranja nove i savremene opreme, klinike i službe sa četvrtog, petog i šestog sprata će se preseliti u završene etaže i pristupiće se rekonstrukciji preostalih spratova", ističe Stanetić i dodaje da će centralni medicinski blok imati sedam spratova za smještaj pacijenata, a da je planirano da rekonstrukcija tog dijela i izgradnja sjevernog krila bude završena do sredine 2018. godine.

Da bi rekonstrukcija UKC RS bila kompletirana, neophodno je rekonstruisati i tehničko-ekonomski blok u kojem se, između ostalog, nalazi i kotlovnica u kojoj su neki kotlovi još iz 1978. godine. Prioritet je takođe i parking.

"Bez obzira na rekonstrukciju i izgradnju UKC RS, ukoliko ne bude izgrađen parking, funkcionisanje cijelog sistema može biti dovedeno u pitanje. Takođe, rekonstrukcija i izgradnja UKC-a bez rješavanja statusa Psihijatrije ne može biti kompletirana. Ne možemo mi, koji se borimo protiv stigmatizacije psihijatrijskih pacijenata, da ne obezbijedimo iste uslove za njih kao i za druge pacijente. Oni moraju imati jednak pristup svim dijagnostičkim i terapijskim uslugama koje pružamo drugim pacijentima", kaže Stanetić.

Menadžment UKC-a radi i na realizaciji plana za rekonstrukciju objekta Maternitea i Infektivnog i to pitanje je već delegirano Vladi RS. Tek kada bude stavljena tačka na sve te radove, za koje je rok polovina 2018. godine, UKC će biti zaokružena cjelina.

Projekat rekonstrukcije i opremanja Porodilišta počeo je u julu ove godine uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

"On ne podrazumijeva samo fizičku rekonstrukciju, već i cijeli niz promjena u cijelom sistemu. Uspostavili smo i saradnju sa Udruženjem DRIP - "Djeca, roditelji i porodilje" u namjeri da budućim majkama razbijemo strah i zablude o porođaju, uslovima u klinici i odnosu osoblja prema njima. U sklopu rekonstrukcije Porodilišta nabavili smo osam novih stolova, lampe i posteljinu za porođajne krevete, CTG aparate, fetalne monitore i ultrazvučni aparat, dva savremena operaciona stola i lampe, transportna kolica, aspiratore i savremena kolica za lijekove u svakom porođajnom boksu", kaže Mirko Stanetić.

Uz maksimalnu privatnost porodilja tokom pregleda i porođaja i mogućnost da osoba od povjerenja prisustvuje porođaju, počelo je i opremanje sale u kojoj porodilje, koje još nisu u fazi aktivnog porođaja, mogu da se kreću, rade pilates i druge vježbe koje im omogućavaju lakši, kraći i bezbolniji porođaj.

Nagrade

UKC RS su nedavno sa UKC Tuzla građani izabrali za najbolju bolnicu u BiH. Ljekar UKC RS dr Aleksandar Guzijan je sa dr Alenom Humačkićem iz mostarske bolnice izabran za najboljeg ljekara u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije