Stara Ćirina pruga u Hercegovini pretvorena u biciklističku trasu

19.12.2016. 08:00 / Izvor: Fena
Stara Ćirina pruga u Hercegovini pretvorena u biciklističku trasu

Projekt se provodio na području Hercegovine, u općinama Mostar, Čapljina, Neum, Ravno i Trebinje te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U povodu završetka projekta ''Bicikliranje kroz povijest  - Revitalizacija stare uskotračne pruge 'Ćiro', Javna ustanova „Vjetrenica – Popovo polje“ i Biciklistički klub Mostar u subotu su organizirali biciklijadu od Hutova do Zavale u općini Ravno na kojoj je sudjelovalo stotinjak biciklista iz BiH i susjednih zemalja.

Biciklijada se po lijepom vremenu vozila u dužini 30 kilometara, a manje spremnji vozili su kraću biciklijadu u dužini 6 kilometara, od Ravnog do Zavale. Tijekom vožnje upriličene su kraće pauze pored starih željezničkih postaja, kod postaje u Ravnom bicikliste je čekalo osvježenje, a u Restoranu Zavala ručak i prezentacija rezultata projekta. Također, sudionici biciklijade mogli su besplatno obići špilju Vjetrenicu.

Inače, projekt ‘"Bicikliranjem kroz povijest" – Revitalizacija stare uskotračne pruge "Ćiro", financirala je Europska unija kroz Program prekogranične suradnje:Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013, IPA komponenta II.

Projekt se provodio na području Hercegovine, u općinama Mostar, Čapljina, Neum, Ravno i Trebinje te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u općini Konavle (Republika Hrvatska). Trajanje projekta bilo je 24 mjeseca, a njegovi su nositelji bili Javno poduzeće "Vjetrenica - Popovo polje" (Bosna i Hercegovina) i Općina Konavle (Republika Hrvatska).

Opći cilj projekta je bio je doprinijeti integraciji gospodarstva u pograničnim područjima Dubrovačko-neretvanske županije i Hercegovine kroz razvoj nove zajedničke turističke ponude – biciklističke trase koja prolazi obnovljenom starom uskotračnom prugom "Ćiro".

Realizacijom projektom uredila se i obilježila biciklistička trasa od Mostara do Dubrovnika i Konalava, te do Trebinja u dužini većoj od 200 kilometara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije