Zatražena garancija za kredit za izgradnju Bloka 7

13.01.2017. 16:26 / Izvor: Akta.ba
Zatražena garancija za kredit za izgradnju Bloka 7

Učešće kreditnih sredstava u finansiranju izgradnje Bloka je 85 posto, dok će preostalih 15 posto biti osigurano iz sredstava Elektroprivrede BiH.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o dugu, zaduživanju i garancijama u Federaciji BiH i njegovim provedbenim aktima, dostavila je Federalnom ministarstvu finansija na nadležno postupanje Zahtjev za davanje garancije za kredit za izgradnju Bloka 7 u TE Tuzla kod Export-Import Bank of China (EXIM banka) zajedno s pratećom dokumentacijom.

Federalno ministarstvo finansija i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, u skladu sa Zakonom o dugu, zaduživanju i garancijama u Federaciji BiH, pokreću proceduru za vođenje pregovora u vezi sa zaduženjem kod Export-Import Bank of China (EXIM banka)  i izdavanje garancije po predmetnom kreditu, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Neto ugovorena cijena prema EPC ugovoru za izgradnju Bloka 7 je 722,35 miliona eura (bez PDV-a).

U pregovorima s predstavnicima kineske EXIM banke, ostvaren je dogovor o trajanju kredita od 20 godina uz grace period od pet godina i otplatu u trajanju 15 godina.

Učešće kreditnih sredstava u finansiranju izgradnje Bloka je 85 posto, dok će preostalih 15 posto biti osigurano iz sredstava Elektroprivrede BiH.

Izgradnjom Bloka 7 u TE Tuzla, kako se navodi, Elektroprivreda BiH će dobiti proizvodni kapacitet velike energetske efikasnosti. Ulaskom zamjenskog Bloka 7, sa radom prestaju blokovi 3 i 4. Zbog svoje efikasnosti, ekoloških parametara i isplativosti, Blok 7 će biti zamjena i za blokove 5 i 6  koji će u u pogon ulaziti prema potrebi.

Blok 7 je  predviđen za rad u kogeneraciji, čime se obezbjeđuje dugoročno snabdijevanje toplotnom energijom okolnih gradova, te projektuje u skladu sa savremenim tehnologijama (BAT) koje osiguravaju da emisija svih polutanata bude ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti i zahtjeva legislative EU i BiH.

Za proizvodnju električne i toplinske energije u Bloku 7 predviđena je upotreba lignitnog uglja iz RU Kreka, navedeno je u saopćenju objavljenom na službenoj internet stranici Elektroprivrede BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije