U planu izgradnja "Pruge mira, turizma i ekologije" kroz pet bh. općina

14.02.2017. 14:43 / Izvor: Akta.ba
U planu izgradnja 'Pruge mira, turizma i ekologije' kroz pet bh. općina

U Zavidovićima je jučer održana prezentacija projekta “Prva pruga mira, turizma i ekologije”, a organizator skupa bio je Balkanski klub mira u BiH.

U Zavidovićima je jučer održana prezentacija projekta “Prva pruga mira, turizma i ekologije”, a organizator skupa bio je Balkanski klub mira u Bosni i Hercegovini.

Radi se o izgradnji pruge uskog kolosijeka na relaciji Zavidovići – Rogatica (Podzid – Ribioc – Slap), a prolazila bi kroz općine Zavidovići, Vareš, Olovo, Sokolac i Han Pijesak sa ciljem razvoja turizma.

Pruga bi bila izgrađena trasom (ili blizu nje) bivše austrougarske pruge i početna stanica bi bila Vozuća, a dužina bi iznosila 145 km. Uz prugu bi se izgradila prateća infrastruktura (planinarski i lovački domovi, smještajni objekti, i sl.).

"Naš projekat podrazumjeva osposobljavanje već postojeće pruge koja prolazi kroz predivne prirodne pejzaže općina Zavidovići, Olovo, Vareš, Han Pijesak, Sokolac i Rogaticu. Planiramo izgraditi planinarske domove, lovačke kuće i hotele za turiste koji bi posjetili ove općine. Postavljanje kamena temeljca bilo bi 9. maja a početak izvođenja radova 21. septembra 2017. godine", rekli su predstavnici "Balkanskog kluba mira“.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici i načelnici općina Zavidovići, Olovo, Vareš, Han Pijesak, Sokolac i Rogatica.

Planirani protokol nije potpisan jer je donesen zaključak da se osigura nešto više informacija, te da tako pripremljeni materijal ide na Općinska vijeća. Paralelno bi Balkanski klub mira u BiH organizirao sastanke na nivou enititetskih Vlada i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Balkanski klub mira je međunarodna organizacija utemeljena 2004. godine u Skoplju gdje joj je donedavno bilo i sjedište, ima 12 zemalja članica, a od prošle godine sjedište ove organizacije je u Sarajevu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije