Što se gradi na Fortici?

20.03.2017. 12:22 / Izvor: Dnevni list
Što se gradi na Fortici?

Realizacijom ovog projekta Mostar bi trebao postati prepoznatljiva destinacija avanturističkog turizma.

Brdsko – biciklističko udruženje „MTBA“ iz Mostara dobilo je od strane Gradske uprave grada Mostara na korištenje ruševni objekt na brdu Fortica iznad Mostara.

Đani Rahimić, predsjednik Udruženja MTBA Mostar, u izjavi za Dnevni list je kazao kako je Udruženje vlastitim sredstvima te donacijama, uz volonterskim rad svojih članova pokrenulo aktivnosti na uređenju ovog objekta koji će se koristiti za potrebe udruženja, a planirano je da predstavlja centralni dio budućeg avanturističkog parka „Fortica“.

AVANTURISTIČKA NOVINA

"U skladu sa svojim programskim ciljevima Udruženje je pokrenulo inicijativu za uređenjem parka Fortica, kao mjesta za rekreaciju, a taj projekt je prihvaćen od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje je izdvojilo financijska sredstva za njegovu realizaciju. U sklopu navedenog projekta planirano je uvođenje novih avanturističkih sadržaja na lokalitet Fortice, gdje već postoje staze za brdski biciklizam i sportsko penjalište. Jedan od tih sadržaja jeste i jako popularni ZIP LINE koji će predstavljati avanturističku novinu na području Hercegovine. Ukupna dužina sajle ZIP LINE-a će iznositi 550 metara s visinskom razlikom od 80 metara, a posebnu atrakciju čini nevjerojatan pogled na Mostar", kazao je Rahimić.

Naime, iz Udruženja se nadaju kako će dom biti  mjesto okupljanja biciklista i ljubitelja prirode, koji na ovom mjestu mogu uživati u rekreativnim aktivnostima.

U Udruženju se nadaju da će realizacijom ovog projekta Mostar postati prepoznatljiva destinacija avanturističkog turizma, a sam grad Mostar dobiti još jednu atraktivnu destinaciju.

ATRAKTIVNA DESTINACIJA

Podsjetimo, iz Udruženja su nam ranije kazali kako je Mostar, svakako jedna od atraktivnijih destinacija za brdski biciklizam u Bosni i Hercegovini, obzirom na planine koje ga okružuju, kao i činjenicu da se radi o dosta blagoj klimi koja omogućava bavljenje ovim sportom tokom cijele godine.

U zadnjih par godina, u Mostaru je prisutna velika ekspanzija ovog sporta, što potvrđuje i činjenica da trenutno postoje 4 biciklistička kluba odnosno udruženja, koja aktivno rade na promociji i organizaciji raznih sportskih i zabavnih manifestacija.

Tijekom 2016. godine Udruženje je bilo zaista aktivno i realiziralo je nekoliko značajnih projekata, među kojima je i prva faza projekta uređenja parka Fortica, koju je financirala Turistička zajednica HNŽ, gdje je između ostalog uređena jedna staza za sportska takmičenja te osam planinskih odmorišta.

MTBA Mostar (Mountain Biking Association) osnovana je 2014. godine s ciljem promocije i popularizacije brdskog biciklizma, prije svega na području HNŽ-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije