Sarajevo u oktobru dobiva novu cestu s četiri trake

23.03.2017. 12:07 / Izvor: Avaz.ba
Sarajevo u oktobru dobiva novu cestu s četiri trake

Izgrađeni su i temelji za stubove kontaktne mreže trolejbusa te se planira početak montaže novih stubova u toku ovog mjeseca.

Na gradilištu Južne longitudinale, moderne sa braćajnice koja će trasom trolejbusa centar grada povezati s Mojmilom, radi se punom parom. Na svakom metru dionice, koja se trenutno gradi od stadiona Grbavica do raskrsnice kod pekare AS, mašine i radnici užurbano rade da što više posla završe prije ljeta i velikih vrućina

IZRADA SLIVNIKA

Kako nam je rekao Faruk Medošević, šef gradilišta firme "Euroasfalt", koja gradi saobraćajnicu sa po dvije trake u oba pravca, u toku je izrada sistema za odvodnju vode, izrada slivnika i slivničkih veza, kao i izrada novih vodova fekalne kanalizacije koji prelaze preko saobraćajnice.

"Započete su i aktivnosti na izradi tampona na većem dijelu novoprojektirane trake, dok će druga biti već postojeća cesta duž ulice Zvornička. Priprema se podloga za izradu betonskih ivičnjaka i cementnog sloja", rekao je Medošević i dodao da sve ide planiranom dinamikom.

Neposredno pored novoprojektirane saobraćajnice u Zvorničkoj ulici pravi se servisna saobraćajnica za pristup stambenim objektima koji se tu nalaze.

 Izgrađeni su i temelji za stubove kontaktne mreže trolejbusa te se planira početak montaže novih stubova u toku ovog mjeseca.

Kako nam je rekao Medošević, do sada je izgrađen potporni zid koji se nalazi ispod tranzitne ulice Put Mladih muslimana, te urađen novi vodovodni duž cijele trase od spoja ulica Zvornička – Put Mladih muslimana do spoja ulica Zvornička – Kupreška.

Izmješten je napojni kabl za kontaktnu mrežu te su po loženi kablovi za javnu rasvjetu", dodao jeMedošević.

"Na budućem kružnom toku kod pekare AS grade se pristupni tuneli pothodnika.

SANACIJA KLIZIŠTA

"Da bi se radovi na ovoj dionici nastavili do raskrsnice Zvornička - Hamdije Cemerlića, izvršene su dodatne istražne bušotine na klizištu Čenga te nakon dobivenih rezultata ispitivanja pristupit će se sanaciji klizišta", istakao je Medošević.

U narednom periodu planirano je da se, nakon učvršćivanja cementnog sloja, na novoj saobraćajnoj traci postavi završni sloj asfalta.

Vrijednost radova na dionici od raskrsnice ulica Grbavička - Hamdije Cemerlića - Zvornička do raskrsnice ulica Azize Sećirbegović - Zvornička, dugoj 900 metara, iznosi oko 14 miliona maraka, a rok za završetak je oktobar ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije