Besparica koči gradnju klaonice

Investicije / PROJEKTI

Besparica koči gradnju klaonice

Izgradnja prve domaće klaonice peradi u RS, koja bi živinarima otvorila vrata za povećanje proizvodnje i olakšala plasman mesa.

15.04.2017. 10:45 / Izvor: Glas Srpske

Izgradnja prve domaće klaonice peradi u RS, koja bi živinarima otvorila vrata za povećanje proizvodnje i olakšala plasman mesa, prolongirana je zbog nedostatka novca, a novi rok je kraj godine.

Projekat izgradnje klaonice, za koju je inicijativu prošlog ljeta pokrenulo Udruženje tovljača pilića RS, koje okuplja stotinak farmera iz Srpca, Prnjavora i Dervente, od početka se susreće sa problemima. Farmeri su se udružili, budući da je Srpska ostala bez ijedne domaće klaonice i prerađivača pilećeg mesa, za razliku od FBiH, u kojoj ih ima najmanje deset. Prvobitni plan je bio da klaonica djeluje u sklopu asocijacije živinara, ali je zbog nedostatka novca sve prepušteno privatnom preduzeću "Živanić DS" iz Prnjavora, ali i oni nailaze na niz problema.

"Planirali smo da klaonica bude završena u aprilu ove godine, ali u ovakvom društvu ništa ne ide kako je zamišljeno. Nismo uspjeli da nađemo banku koja bi nas kreditirala, a u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nemaju novca da bi nas podržali, zbog čega smo stali sa izgradnjom", kaže vlasnik firme "Živanić DS" Desimir Živanić.

On dodaje da su do sada završili dvije trećine posla, jer je kupljeno zemljište, urađena projektna dokumentacija i nabavljena oprema.

"Ostalo je da izgradimo građevinski objekat i pokušavamo da to završimo iz vlastitih sredstava. Zbog manjaka novca smo, međutim, prolongirali rok za otvaranje klaonice do kraja godine", rekao je Živanić i podsjetio da je vrijednost projekta oko tri miliona KM.

Prema njegovim riječima, klaonica je farmerima prijeko potrebna, jer trenutno u RS posluje samo klaonica "Perutnine" u Srpcu, koja godišnje kolje oko 5,5 miliona komada, a proizvodnja je oko 18 miliona komada pilića.

"To znači da većina pilića završava u klaonicama u FBiH ili manjim, neuslovnim i ilegalnim klaonicama, zbog čega živinari gube veliki novac", rekao je Živanić i dodao da će kapacitet klaonice koju grade i koja će biti locirana u Gornjim Smrtićima kod Prnjavora biti 3.500 komada pilića na sat, odnosno oko deset miliona godišnje.

Naveo je da bi bilo vrlo značajno da klaonica proradi do kraja godine, jer bi BiH od 2018. trebalo da dobije zeleno svjetlo za izvoz pilećeg mesa u EU.

"Već smo u pregovorima sa kupcem iz Austrije da bismo nakon otvaranja granica naše proizvode plasirali na njihovo tržište. Riječ je o fileu koji je tamo dva puta skuplji nego kod nas", priča Živanić.

Predsjednik Udruženja tovljača pilića RS Dušan Simić kaže da farmeri nemaju novca da pomognu Živaniću u gradnji, iako im je klaonica potrebna.

"Srbac je nekada bio centar proizvodnje pilića, ali je taj primat izgubio i glavne firme su iz FBiH. Imamo "Perutninu", ali to je strana kompanija i mi smo u njenoj nemilosti. Zato nam je hitno potrebna domaća klaonica, jer proizvodnja pilećeg mesa ima potencijal", rekao je Simić.

 

HLADNJAČA

Desimir Živanić ističe da proizvođačima pilića i mesa u RS veliki problem predstavlja i to što nemaju nijednu kvalitetnu hladnjaču koja bi meso rashladila na minus 40 stepeni Celzijusa.

"Imamo iskustvo, farme zadovoljavaju najsavremenije tehnološke uslove, ali slabe koristi imamo od rada, jer se piletina na tržištu tretira kao svježa svega pet dana, a u RS nema nijedne kvalitetne hladnjače", kaže Živanić i dodaje da je u Srpskoj posljednja hladnjača za pileće meso nabavljena za vrijeme bivše Jugoslavije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije