Planirana nova ulaganja u Poslovnu zonu u Ramićima

Investicije / PROJEKTI

Planirana nova ulaganja u Poslovnu zonu u Ramićima

Grad započinje uknjižbu zemljišta i pripremu komunalne infrastrukture druge idnustrijske zone, koja će biti kod 'Jelšingrada'.

22.04.2017. 10:32 / Izvor: Akta.ba

Grad će nastaviti da razvija Poslovnu zonu u Ramićima s ciljem da Banja Luka dobije što više proizvodnih subjekata i time više novih radnih mjesta u realnom sektoru. USAID i Ambasada SAD izrazili su namjeru da pomognu u razvoju ovog projekta, o čemu su jučer i razgovarali gradonačelnik Igor Radojičić i američka ambasadorka u BiH Maurin Cormac, prilikom posjete Poslovnoj zoni.

"Upravo u cilju kvalitetnog zapošljavanja, razvija se i Poslovna zona u kojoj je već deset subjekata koji su u različitim fazama gradnje. Preostale prostore, kako neizgrađeno zemljište tako i objekte koji ovdje postoje, želimo da kompletiramo ove godine", kazao je gradonačelnik Radojičić.

Prema njegovim riječima, izdvojeno je oko 900.000 KM za nastavak radova na komunalnoj infrastrukturi i još oko 190.000 KM planirano je u budžetu za proširenje zone.

 On je naglasio da Grad započinje uknjižbu zemljišta i pripremu komunalne infrastrukture druge idnustrijske zone, koja će biti kod 'Jelšingrada'.

Gradonačelnik Radojičić je, ovom prilikom, izrazio zahvalnost američkoj ambasadi i USAID za podršku u proširenje Poslovne zone, koja znači mnogo za razvoj grada Banje Luke.

Ambasadorka SAD u BiH, Morin Cormac izrazila je zadovoljstvo što je danas u Banjoj Luci i što će imati priliku da sa predstavnicima Grada Banja Luka razgovara o ekonomskom razvoju.

"Podržavamo ekonomski razvoj u brojnim lokalnim zajednicama u BiH, ali naša podrška ima rezultate samo tamo gdje imamo jaka i čvrsta partnerstva. Veoma mi je drago što Banja Luka ima planove da otvara nove kompanije i nova radna mjesta", rekla je Cormac.

Direktor USAID –a, Peter Duffy rekao je da ova Agencija ima već dugu istoriju saradnje sa Banjom Lukom, zbog čega su često gosti u ovom gradu.

"Prioritet za sve nas je da pronađemo načine da otvorimo nova radna mjesta, te smo danas u voj industrijskoj zoni, za koju smatramo da ima dobar potencijal da se razvija i širi", rekao je Duffy.

Prema njegovim riječima, cilj podrške razvoju ove industrijske zone je da se u njoj smjesti što više preduzeća, koji će da rade i da se zona dalje razvija.

"Osim toga, razgovarali smo i o unapređenju vještina onih koji tu rade, te da se radi i na stručnom usavršavanju i poslovnom razvoju i otvaranju novih kompanija", rekao je  Duffy.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije