Pogledajte kako će izgledati novi terminal Aerodroma Sarajevo

01.06.2017. 13:32 / Izvor: Akta.ba

Ovim proširenjem kapacitet terminala B imat će biti povećan za milijun putnika.

Međunarodni aerodrom Sarajevo iz godine u godinu bilježi rekordan broj putnika i uskoro njegov kapacitet neće biti dostatan da odgovori na potrebe putnika. Iz toga razloga je planirano proširenje i povećanje svih kapaciteta Aerodroma kako prostornih, tako i tehnoloških.

Sanja Bagarić-Arnaut iz Odjela za odnose s javnošću Aerodroma Sarajevo, kaže da je objavljen tender za izvođenje radova na uklanjanju/rušenju objekata terminala A i poslovne zgrade. Prema nedavno usvojenom Planu poslovanja 2017.-2019. Međunarodnog aerodroma Sarajevo data je i suglasnost da se krene u proširenje terminala B.

''Radi se o projektu vrijednom 38 milijuna KM. Za njega je osigurana  i urbanistička suglasnost nadležnog federalnog ministarstva'', navodi ona za Akta.ba.

Dodaje da je terminal B Sarajevskog aerodroma trenutno dimenzioniran za procesuiranje milijun putnika, te da bi  s obzirom na konstantnu tendenciju rasta prometa, spomenuta cifra uskoro mogla biti dostignuta pa su zato proširenje kapaciteta i infrastrukture Aerodroma neophodna.

''Ovim proširenjem terminal  B imat će kapacitet dva milijuna putnika. Radovi bi trebali početi u posljednjem kvartalu ove godine. Aerodrom će uskoro biti u potpunosti reorganiziran i dobit će sve što je potrebno za funkcionalno i moderno poslovanje'', navodi Bagarić-Arnaut.

Proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže.

''Rušit će se stari terminal A, a na njegovom mjestu proširit će se postojeći terminal B. Stari i novi dio bit će povezani velikom, modernom nadstrešnicom. Terminal je sada dug 68, a bit će dug 110 metara. Sada imamo jedan ulaz i jedan izlaz, a proširenjem ćemo dobiti još jedan ulaz na Aerodrom. Osim ovoga bit će proširena i check-in zona sa 17 na 28 mjesta.Također, umjesto sadašnja četiri gatea napraviti ćemo sedam. Bit će proširena  i zonu dolazaka. Uz proširenje postojećih, znatno će se proširiti i  gastronomska zona'', navodi ona.

Napominje da će tijekom svih ovih radova Aerodrom raditi  i da zastoja i izmjena u redovnom odvijanju prometa neće  biti. 

Glavni projekt rekonstrukcije i proširenja Terminala B izradila je projektantska kuća ''Grupa Arh'', na čelu s sarajevskim arhitektom Seadom Gološem. 

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije