Počela izgradnja mola na obali rijeke Vrbas

05.06.2017. 13:09 / Izvor: Akta.ba

Izgradnja je završni dio projekta "small SCALE" koji predstavlja višemjesečnu međunarodnu studentsku radionicu u otvorenom javnom gradskom prostoru.

Uz koordinaciju Istraživačkog centra za prostor, u ponedjeljak, 29.05.2017. je počela izgradnja mola na obali rijeke Vrbas, kod SD Obilićevo u Banjaluci, prensi aabh.ba.

Izgradnja je završni dio projekta "small SCALE" koji predstavlja višemjesečnu međunarodnu studentsku radionicu u otvorenom javnom gradskom prostoru, koja podrazumijeva istraživanje teme urbane akupunkture, projektovanje "male" urbanističko-arhitektonske strukture i njenu izgradnju na konkretnoj lokaciji.

Učesnici radionice su studenti arhitekture, građevinarstva i geodezije iz tri grada, Trondhajma (Norveška) Sarajeva i Banjaluke, uz podršku tima mentora Istraživačkog centra za prostor. Radionica se finansira preko HERD Energy projekta, uz pokroviteljstvo Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju (NTNU) koristeći iskustva urbane akupunkture NTNU Live Studio. Partner je Grad Banjaluka, a prijatelji su Arhitektonski fakultet Sarajevo i Arhitektonsko-građevinsko-geodestki fakultet Banja Luka.

Istraživanje polazi od tvrdnje španskog arhitekte Manuela de Sola-Moralesa (1998) koji urbanu akupunkturu  definiše kao proces podsticanja urbanističkog razvoja, tako što se minimalnim intervencijama postižu maksimalni efekti. Zasniva se na ideji da "igla zabodena u određeno mjesto" proizvodi efekat u samom mjestu intervencije, ali i eho efekat u drugim mjestima. Prema tome, projekat male razmjere otvara puno veće teme, te promišlja inovativne modele urbanih transformacija, koji nisu dio zakonske regulative i složenog sistema planiranja, projektovanja i izgradnje. 

Iako je ograničen veličinom, projekat podstiče niz drugih "bottom up" akcija male razmjere, koji mogu imati veći uticaj jer akupunkturna intervencija pomjera granice između sfera arhitektonskog, urbanog, pejzažnog i inženjerskog, uz istovremeno odražavanje kolektivne percepcije o projektovanom javnom prostoru i obrascima njegovog korišćenja.

Fokusira se na "malu" razmjeru u lokalnom kontekstu ukazujući na urbanističke i identitetske potencijale rijeke Vrbas u Banjoj Luci, na problem nedostatka  dobro projektovanih, aktivnih i pristupačnih javnih prostora pored rijeke i na rijeci, otvara niz različitih  pitanja u odnosu rijeka - tvrđava - grad, te eksperimentiše sa mogućnostima izgradnje pored/na rijeci.

Projekat definiše izgradnju višefunkcionalne, linearne urbanističko-arhitektonske i inženjerske strukture u vidu platforme i mola na rijeci Vrbas. Osim što predstavlja prvu arhitektonski oblikovanu strukturu u otvorenom javnom gradskom prostoru pored rijeke (koja se djelimično nadvija nad rijekom) objekat omogućava pristajanje dajak čamaca, odmor, sunčanje, igru i rekreaciju pored rijeke, te najkvalitetnije i jedinstvene vizure na tvrđavu, rijeku i grad.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije