Izgradnja kružnih tokova u Centru i Vogošći prioritet za rješavanje gužvi

07.06.2017. 12:18 / Izvor: Akta.ba

Ajnadžić je istakao da je zadovoljan napretkom pripremnih radova na izgradnji nove saobraćajne infrastrukture.

Na inicijativu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića, održan je 6. juna 2017. godine u prostorijama Javnog preduzeća "Ceste Federacije BiH“ (Terezija 54) novi zajednički sastanak predstavnika ovog javnog preduzeća, općina Centar i Vogošća, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, te Direkcije za puteve KS.

Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić istakao da je zadovoljan napretkom pripremnih radova na izgradnji nove saobraćajne infrastrukture.

"Želim da danas razgovaramo o projektima izmještanja dijela Alipašine ulice, izgradnji kružnog toka na Šipu te pripremama za realizaciju projekta izgradnje Prve transverzale kroz općine Centar i Vogošća. Smatram da izgradnju kružnih tokova na postojećoj magistralnoj cesti moramo zajedno rješavati u općinama Centar i Vogošća kako bi ovaj projekt dao željeni rezultat, odnosno smanjenje saobraćajnih gužvi posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima", kazao je Ajnadžić.

JP Ceste FBiH su nadležnoj Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar predale zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za izmještanje dijela Alipašine ulice sa izgradnjom kružnog toka na ulazu u naselje Šip. Za ovaj projekt potrebno je uraditi izmjene i dopune glavnog projekta i, ukoliko se uspiju okončati planirani istražni radovi u roku od 15 dana, završetak projektne dokumentacije se može očekivati do početka augusta ove godine, kako bi nakon provedene procedure izbora izvođača radova u oktobru ove godine mogli započeti pripremni radovi na izgradnji kružnog toka na Šipu. Općinska služba za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina je već završila postupak parcelacije koju je provela u katastarskim knjigama. Prilikom izgradnje novog kružnog toka kretanje pješaka će biti adekvatno tehnički riješeno. Općina Centar je finansirala izradu idejnog i glavnog projekta kružnog toka na Šipu.

I načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je kazao da su u ovom projektu za Vogošću prioriteti izgradnja kružnih tokova na Kobiljoj glavi i vogošćanskoj petlji, za šta je ova općina izdala urbanističku saglasnost.

Kad je riječ o izgradnji Prve transverzale, na ovom sastanku je potvrđeno da Kanton Sarajevo ima spremno 25 miliona KM za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, od čega bi veći dio bio utrošen za područje općine Vogošća, na osnovu elaborata o eksproprijaciji zemljišta za izgradnju Prve transverzale, kojeg radi Zavod za izgradnju KS, dok će dio sredstava obezbijediti Općina Centar i Vlada Federacije BiH. Općine Centar i Vogošća su izdale urbanističke saglasnosti za izgradnju dijela Prve transverzale. Urbanistička saglasnost Općine Centar obuhvata pojas od Kranjčevićeve ulice preko Bara do Hotonja odnosno do granice sa Općinom Vogošća, ukupne dužine oko 3,5 kilometra. Prema proračunima, izgradnja dijela Prve transverzale na dionici od Kranjčevićeve ulice do Hotonja koštat će više od 215 miliona KM.

Sastanku su prisustvovali: Ljubo Pravdić ( JP „Ceste Federacije BiH“), Alma Sadović (Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar), Ljiljana Pelidija (Zavod za izgradnju KS), Nermin Drnda (Direkcija za puteve KS), Mustafa Resić (savjetnik načelnika Općine Centar za investicije).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije