Projekt LIR podržao implementaciju 108 inicijativa vrijednosti 25,7 mil. KM

09.08.2017. 12:35 / Izvor: Fena
Projekt LIR podržao implementaciju 108 inicijativa vrijednosti 25,7 mil. KM

Pored pomoći postojećim preduzećima, projekat aktivno radi i na privlačenju novih investicija.

Predstavnici Delegacije Evropske unije i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini sutra će posjetiti korisnike projekta Lokalnog integrisanog razvoja (LIR) na području Doboja, Žepča i Maglaja.

U proteklih 18 mjeseci LIR je podržao implementaciju 108 različitih inicijativa ukupne vrijednosti 25,7 miliona KM. Kroz LIR je podržano oko 40 infrastrukturnih projekata, uključujući izgradnju poslovnih zona, novih javnih ustanova te sistema vodosnadbijevanja za građane BiH.

Projekt također radi na racionalizaciji rada općinskih organa uprave i optimizaciji njihovih budžeta gdje je identifikovano više od 15 miliona KM u uštedama. U proteklom periodu LIR je podržao i ekonomski razvoj partnerskih općina i gradova. Kroz investicije u nove tehnologije, te obuku radne snage investirano je više od tri miliona KM, te kreirano novih 90 radnih mjesta u 14 malih i srednjih preduzeća.

Pored pomoći postojećim preduzećima, projekat aktivno radi i na privlačenju novih investicija. U narednim mjesecima očekuje se početak proizvodnje u pet novih preduzeća gdje je ostvarena ukupna investicija od preko deset miliona KM i gdje se očekuje stvaranje 160 novih radnih mjesta. Projektom LIR je podržano skoro 240 poljoprivrednih proizvođača koji sada uzgajaju soju i maline. Dugoročno nezaposlene osobe, njih 157, su također pronašle angažman u pet partnerskih općina kroz program javnih radova.

Delegacije će posjetiti Žepče gdje će s načelnikom Matom Zovkom obići program javnih radova koji omogućava zapošljavanje 31 osobe iz socijalno ugroženih kategorija. Potom će s ministrom obrazovanja Zeničko-dobojskog Kantona Mensurom Sinanovićem posjetiti gradilište nove osnovne škole u mjestu Ozimice.

U Novom Šeheru, općina Maglaj, posjetit će novoizgrađenu sportsku dvoranu i preduzeće ''Wischt'', koje je kreiralo nova radna mjesta i uvelo inovativne tehnologije u proizvodni proces. Nakon toga, planirana je posjeta preduzeću ''ADV Pax Lutec'', koje pokreće greenfiled investiciju i izgradnju nove fabrike za metalnu ambalažu, uz stvaranje 30 novih radnih mjesta, saopćeno je iz UN-a u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije