MS&Wood se dijeli na dva društva i planira trostruko povećanje proizvodnje

27.09.2017. 14:40 / Izvor: Akta.ba
MS&Wood se dijeli na dva društva i planira trostruko povećanje proizvodnje

Fabrika namještaja u Fojnici koja je do sada bila poslovna jedinica postaje dioničko društvo.

Kompanija MS&Wood Sarajevo namjerava se reorganizirati podjelom na dva nova društva, to je za Akta.ba potvrdio direktor kompanije, Hrusto Tupeković.

"Reorganizacija dioničkog društva MS&Wood Sarajevo, radi podjele na dva nova društva, uslovljena je interesom da se od glavne djelatnosti u ovom slučaju proizvodnja namještaja, odvoji djelatnost vezana za poslovanje sa nekretninama", kazao je Tupeković.

S druge strane, dodaje on, interes je vezan i za dalji razvoj djelatnosti proizvodnje namještaja koji nije moguć samo vlastitim snagama već će se koristiti model zajedničkih ulaganja sa zainteresiranim partnerima.

To su dva osnovna razloga podjele društva na dva nova društva.

"Reorganizacija će doprinijet i sveopćem unaprijeđenju organizacije i povećanju efikasnosti poslovanja zbog lakšeg praćenja različitih djelatnosti, osim toga, i efekti poslovanja biće prepoznatljiviji za sadašnje i buduće vlasnike i ulagače", kaže Tupeković.

Fabrika namještaja u Fojnici koja je do sada bila poslovna jedinica postaje dioničko društvo i zadržava naziv MS&Wood d.d. uz osnovnu djelatnost društva, a drugi dio činit će Nekretnine Miljacka d.d. zadužene za poslovanje s nekretninama.

"Razlog za zadržavanje dosadašnjeg naziva kompanije leži i u činjenicu što je taj naziv već postao brand prepoznatljiv u svijetu", govori Tupeković.

Riječ je o brandu koji je osvojio četiri velika i prestižna priznanja za kvalitet i dizajn svojih proizvoda na međunarodnom sajmu u Kelnu u 2016. i 2017. godini kao i na sajmu dizajna u Milanu 2016. godine.

"Planiramo u naredne tri godine povećati proizvodnju za više od tri puta. Zato se ova korporativna radnja postavila pred našu kompaniju kao imperativ. Time će se stvoriti pretpostavke za eventualna zajednička ulaganja sa zainteresiranim poslovnim partnerima kako iz BiH tako i iz okruženju jer, radi se o ozbiljnom poduhvatu", kaže Tupeković.

Nakon ulaganja koja treba da se okončaju do 2021. godine kaže da će se proizvodit oko 3.000.000 komada stolica za izvoz.

Obim ulaganja iznosit će oko 10.000.000 eura.

Tupeković kaže da će se reorganizacija okončati tokom jedanaestog mjeseca, a efekti će se primjenjivati na poslovanje počev od 01.07.2018. godine.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije