Njemačka firma zainteresovana za rekultivaciju zapuštenog zemljišta u RS

09.11.2017. 17:23 / Izvor: Akta.ba
Njemačka firma zainteresovana za rekultivaciju zapuštenog zemljišta u RS

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić razgovarao je sa predstavnicima preduzeća "Demel Sikstus AG" iz Njemačke

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić razgovarao je sa predstavnicima preduzeća "Demmel Sixtus AG" iz Njemačke, koje je iskazalo interes za dodjelu u koncesiju i rekultivaciju zapuštenog poljoprivrednog zemljišta na području opštine Kozarska Dubica. 

Sastanku sa zainteresovanim investitorom iz Njemačke prisustvovali su predstavnci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Miroslav Tica sa saradnicima. 

"Sa investitorom iz Njemačke, čija je osnovna djelatnost proizvodnja biomase i komposta, obišli smo zaraslo poljoprivredno zemljište u katastarskim opštinama Odžinci i Rakovica u ukupnoj površini od 59 hektara, koje bi investitor iskrčio i na njemu primijenio mjere rekultivacije", rekao je načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Miroslav Tica. 

On je naveo da bi nakon krčenja i privođenja kulturi, njemački investitor u proizvodnoj sezoni 2018/2019. izvršio ulaganje u podizanje višegodišnjih zasada i dodao da je preduzeće "Demmel Sixtus AG" na sličan način kulturi privelo oko 700 hektara zaraslog poljoprivrednog zemljišta u Republici Hrvatskoj. 

"Nakon sastanka i obilaska terena, rukovodstvo opštine Kozarska Dubica donijelo je odluku da u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske počne pripreme za realizaciju dodjele koncecesije njemačkom investitoru", naveo je Tica. 

Na području opštine Kozarska Dubica nalaze se značajne površine poljoprivrednog zemljišta koje se ne obrađuje više od 20 godina, a na području katarstarskih opština Odžinci i Rakovica identifikovana su 204 hektara zapuštenog poljoprivrednog zemljišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije