Sokolac: Jednoglasno usvojena Rezolucija o trasi puta Beograd-Sarajevo

26.12.2017. 14:10 / Izvor: Akta.ba
Sokolac: Jednoglasno usvojena Rezolucija o trasi puta Beograd-Sarajevo

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Sokolac, jednoglasno je usvojena rezolucija o trasi puta Beograd – Sarajevo.

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Sokolac, jednoglasno je usvojena rezolucija o trasi puta Beograd – Sarajevo. Zahtjev o rezoluciji uputio je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, na šta odbornici nisu imali primjedbi.

On je istakao da će ova tema biti aktuelna u regionu, i u narednom periodu.

"Srbija je donijela odluku da se krene u izgradnju puta do granice sa Bosnom i Hercegovinom. Poslije sastanaka sa Vladom Turske, srbijanske vlasti su se opredijelile da sa Koridora 11, put ide od Kotromana, na Gornje Vardište, potom Višegrad, Ustiprača, Rogatica, Sokolac, Pale, Istočno Sarajevo i Sarajevo. Vlada Republike Srpska je prije nekoliko godina usvojila prostorni plan, koji je prvi dokument uz Ustav države. Tim planom je predviđena, između ostalih, dionica puta od Višegrada do Sarajeva, u okviru pomenute trase. Pored toga, dionica je predviđena i Strategijom transporta RS, koja je sastavni dio okvirne Strategije transporta BiH", istakao je Bjelica.

On je podsjetio da je Vlada RS, na prijedlog Ministarstva saobraćaja i veza, predvidjela trideset pet projekata u narednom periodu.

"Od ukupnog broja Vlada je odredila sedam prioritetnih projekata, čija se realizacija očekuje u naredne tri godine, među kojima se ne nalazi izgradnja pomenute trase. Nakon što je Srbija donijela odluku o izgradnji, ovaj put se nalazi na posljednjem odnosno trideset petom mjestu. Mi zahtjevamo da se bar dio sredstava za ovaj, za naš prostor veoma značajan put, u naredne tri godine obezbijedi. Ako je za realizaciju prvih sedam puteva predviđeno tri godine, i to kroz kreditno zaduženje, onda ova trasa neće doći na red za pedesetak godina", dodao je Bjelica.

Lokalni parlament je podržao inicijativu načelnika opštine Sokolac, da se tekst o rezoluciji, pripremi narednih dana i pošalje Vladi RS i ostalim nadležnim organima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije