Njemačka kompanija Webo kreće sa izgradnjom upravne zgrade u Derventi

26.01.2018. 10:28 / Izvor: Akta.ba

Kompanija Webo se na globalnom nivou bavi izradom i proizvodnjom automatskih i elektro dijelova za automobile i sastavnih dijelova za kvačila.

Njemačka kompanija Webo u Derventi kreće sa gradnjom svoje upravne zgrade i hale za proizvodnju alata.

Nakon što su prošle godine u Derventi kupili zemljište površine 13.000 m2, pokrenuli su procedure za pridobijanje neophodnih dozvola kako bi se krenulo sa realizacijom projekta, potvrdio je ovo za Akta.ba direktor firme Webo Bosnia, Dragan Babić.

"Trenutno smo u izradi glavnog projekta i dobivanja dozvola. Gradnja je planirana da se vrši u dvije faze. Prva faza je izgradnja upravne zgrade, koja će se prostirati  na površini od 400m2 gdje će biti smješteno 11 konstruktora, mašinskih inženjera, a druga faza je izgradnja hale za proizvodnju alata, u kojoj će se proizvoditi dijelovi za automobilske automatske mjenjače", kazao je Babić.

Kako Babić najavljuje, u aprilu se kreće sa zvaničnom izgradnjom zgrade, čiji je završetak planiran do kraja godine, kada planiraju i useljenje.

Kompanija Webo se na globalnom nivou bavi izradom i proizvodnjom automatskih i elektro dijelova za automobile i sastavnih dijelova za kvačila. Uglavnom rade male dijelove za pogonski dio automobila. 

Njihovi kupci su njemačke firme Daimler, Porsche i Volkswagen, američki General Motors, japanske Mazda i Toyota, te korejske Kia i Hyundai.

"Ono što će u narednom period biti naš glavni fokus je inžinjering i projektovanje alata koji će se proizvoditi u Njemačkoj i Americi. Ovo je za nas značajan projekat pa time i za ovaj kraj jer planiramo i dodatna zapošljavanja. Pored trenutnih 11, do kraja godine kada se uselimo u novu zgradu, zaposlit ćemo još tri do pet mašinskih inženjera. Plan je da u narednim godinama imamo 25 mašinskih inženjera konstruktora, nadamo se ispunjenju tog cilja", kaže Babić.

Webo Bosnia posjeduju licence za software Catiu i NX Siemens. Riječ je o specijalnim softverima za projektovanje u autoindustriji.

Kompanija Webo je osnovana 2008. godine u Amtzelu u Njemačkoj, a ima kćerke firme u Americi, Koreji i Japanu, a sada i u Derventi.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije