Firma iz Dervente razvila robota koji koristi UVC zrake za dezinfekciju prostora

14.09.2020. 12:46 / Izvor: SRNA
Firma iz Dervente razvila robota koji koristi UVC zrake za dezinfekciju prostora

Ilićeva je istakla da je tim mladih inženjera uspješno savladao ovaj izazov i napravio u roku od samo dva mjeseca već drugi prototip mobilne platforme.

Preduzeće "Vebo Bosnija" /Webo Bosnia/ iz Dervente, u saradnji sa matičnom firmom "Vebo Amcel" /Webo Amtzell/, razvilo je robota koji koristi UVC zrake za dezinfekciju prostora.

Projektni menadžer Katarina Ilić istakla je da se robot koji su razvili sastoji od pokretne platforme i sistema sa UVC lampama koje se putem mobilne aplikacije pale i tako dezinfikuju prostor.

"`Vebo Bosnija` izrađuje mobilnu platformu, a `Vebo Amcel` zadužen je za sistem lampi. Primarna namjena mobilne platforme nije samo za dezinfekciju prostora, već može da se razvije za druge primjene - za transportne robote, automatizovane info-sisteme u bankama, marketima, te ostale slične namjene", rekla je Ilićeva Srni.

Iako je "Vebo Bosnija" firma iz oblasti auto-industrije, kriza u ovoj grani i manjak posla u polju konstrukcije alata kojim se proizvode dijelovi za automatske mjenjače, kao i cjelokupna situacija sa virusom korona iznjedrila je novu poslovnu ideju.

Ilićeva je istakla da je tim mladih inženjera uspješno savladao ovaj izazov i napravio u roku od samo dva mjeseca već drugi prototip mobilne platforme koji omogućava mapiranje prostorija, na osnovu čega se robot autonomno kreće.

"Uz robota je razvijen i kompletan softver za mapiranje, upravljanje i autonomno kretanje, kao i mobilna aplikacija za kontrolu na daljinu", navela je Ilićeva.

Ona je dodala da su pred mladim timom i firmom mnogobrojni izazovi za pripremu serijske proizvodnje koja je planirana početkom decembra.

"Na osnovu dosadašnjih iskustava, ne sumnjamo da će naš tim biti na nivou zadatka, te da će se u tom periodu raditi na optimizaciji i testiranju funkcionalnosti mobilne platforme. To podrazumijeva dobijanje brojnih sertifikata iz oblasti zdravstvene zaštite kako bi se mogao koristiti u zdravstvenim ustanovama, školama, vrtićima, gradskim upravama i svim ostalim poslovnim subjektima", rekla je Ilićeva.

Ističući da će serijska proizvodnja biti u Republici Srpskoj u halama firme "Vebo Bosnija" u Derventi, što će zahtijevati dodatna ulaganja u proizvodnu liniju, Ilićeva je izrazila nadu da će to dovesti do potrebe za novim radnim mjestima za proizvodnju i sastavljanje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti