Njemačka firma Webo investira u Derventu

06.05.2017. 09:10 / Izvor: Akta.ba
Njemačka firma Webo investira u Derventu

U privremenim prostorijama u Derventi sada radi osam mašinskih inženjera.

U Derventi je danas potpisan ugovor o prodaji 13.000 metara kvadratni zemljišta lokalne zajednice njemačkoj firmi "Webo", koja planira da gradi objekte u kojima će se obavljati konstrukcija i proizvodnja alata.

Ugovor su potpisali načelnik opštine Derventa Milorad Simić i poslovođa u "Webu" Aksel Viting, firme čija je glavna djelatnost proizvodnja i konstrukcija specijalnih alata za pravljenje lamela za automatske mjenjače u auto-industriji.

"Imamo 100 radnika u Njemačkoj i 30 širom svijeta. U planu je gradnja upravne zgrade, gdje bi se nastavila konstrukcija alata. Kasnije je planirana gradnja hale i proizvodnja alata", rekao je Viting.

Simić kaže da se isplatilo čekati i da su razgovori sa predstavnicima njemačke firme trajali oko godinu i po.

"Ovo je posao i za Republiku Srpsku i BiH, za napredak. Dio proizvodnje će se odvijati u Derventi, a zaposlenje će dobiti 20 do 25 mašinskih inženjera. Današnjim potpisivanjem ugovora uveli smo ih u realizaciju plana, a firma već uspješno egzistira u BiH i na Balkanu", rekao je Simić.

On se zahvalio svima koji su pomogli realizaciju projekta, odbornicima lokalne zajednice, koji su podržali odluku o prodaji 13.000 kvadrata zemljišta.

Direktor firme "Webo Bosnia" Derventa Dragan Babić izjavio je novinarima da imaju potrebu za angažovanjem 30 mašinskih inženjera koji bi se bavili konstrukcijom alata.

U privremenim prostorijama u Derventi sada radi osam mašinskih inženjera.

Firma "Webo" osnovana je 2008. godine u Njemačkoj, a ima proizvodne pogone u Americi, Koreji, Japanu, Aziji-Sjedište firme za BiH je u Derventi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije