Planiran niz aktivnosti

Kalenderovački sir iz Dervente kandidat za zaštitu geografskog porijekla

12.02.2024. 11:00 / Izvor: Agroklub
Sir

Foto: Slobodan Živanić

Klaster kojeg čine poljoprivrednici iz 12 lokalnih zajednica, planira niz aktivnosti kako bi povećali proizvodnju.

Upravni odbor Klastera dobojske regije "Poljoklast" na sastanku u Derventi usaglasio je potrebu intenzivnijeg rada u cilju povećanja poljoprivredne proizvodnje. Osnovan je 2019. godine, a čine ga poljoprivredni subjekti i proizvođači Doboja, Dervente, Modriče, Teslića, Petrova, Šamaca, Broda, Stanara, Donjeg Žabara, Pelagićeva i Vukosavlje.

Menadžer klastera, Julijana Petrović, istakla je da se plan aktivnosti za tekuću godinu može koncipirati u šest grupa.

"Važno nam je da nastavimo jačanje uloge lidera na regiji, intezivniji pristup pripremi i realizaciji projekata, povećanje aktivnosti na promociji i brendiranju, jer Klaster već nekoliko godina organizuje nekoliko poljoprivrdnih sajmova na podrčuju koje obuhvata", navela je je Petrovićeva, dodavši kako je cilj da sajmovima daju još veći vjetar u leđa i dignu ih na viši nivo. Nastavit će i sa obukom poljoprivrednih proizvođača, jer su, kako je istakla, usmjereni na proizvođače koji žele izaći na tržište. 

Na sjednici Upravog odbora usvojen je izvještaj o radu klastera za prethodnu godinu, plan aktivnosti za 2024. godinu, te odluka o visini godišnje članarine. Usaglasili su da u narednom periodu intenziviraju svoj rad i promociju kako bi uticali na povećanje poljoprivredne proizvodnje

"Naravno, nastojaćemo i češće da se sastanemo, a sve kako bi išli jedan korak naprijed i bili ispružena ruka našim članovima i povećavali prozivodnju", rekao je predsjednik Upravnog odbora "Poljoklasta", Vid Rakić.

Domaćin sjednice klastera koji pokriva područje 11 lokalnih zajednica u dobojskoj regiji, bilo je Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti Gradske uprave Derventa.

Zaštita kalenderovačkog sira

Menadžerica Petrović navela je da će jedna od aktivnosti u ovoj godin biti zaštita kalenderovačkog sira iz Dervente. Najavila je pokretanje inicijative za geografsku zaštitu kalenderovačkog sira, kojem, smatra, treba posvetiti veću pažnju kako bi se zadržala njegova proizvodnja i proširila, a sami proizvođači ostvarili određene benefite. 

Inače, kalenderovački sir nastaje tako što se mlijeko prokuva pa se u njega doda sirće. Nakon toga se bjelančevine mlijeka pretvaraju u grudve i formiraju sir, a surutka se odliva. Sir se potom soli i stavlja u kalup od lipovih daščica, najčešće veličine 13x13x7 centimetara. Potom se cijedi pritiskom kamena težine oko tri kilograma i ostavlja na sušenje tri do šest dana u tamnoj i prozračnoj prostoriji. Za jedan sir potrebno je od osam do 10 litara mlijeka, od kojeg se dobije sir težine od jednog do 1,3 kilograma.

Misija i vizija "Poljoklasta"?

Klaster je osnovan sa ciljem doprinosa ruralnom razvoju regije. Vizija je da putem ispunjavanja zadatih ciljeva doprinese unapređenju poljoprivredne proizvodnje, te razvojem novih modela poslovanja, postigne ujednačen razvoj svih opština dobojske regije, te razvije povoljnu poslovnu klimu kako bi poljoprivredni proizvođači ostvarili što veću konkurentnost i imali stabilne prihode.

Misija klastera je organizovanje primarne poljoprivredne proizvodnje, prerade i plasmana te uspostavljanje stabilne poslovne saradnje sa subjektima van klastera, u cilju promovisanja održivog razvoja, zaštite životne sredine, ekonomskog osnaživanja poljoprivrednih proizvođača i razvoja cijele regije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti