Mišljenja podjeljena

Koliko će povećanje minimalne plaće u RS-u utjecati na lokalne ekonomije

23.01.2024. 10:01 / Izvor: Federalna.ba
derventa

Prošlu godinu, uprkos brojnim izazovima, u Dereventi smatraju uspješnom.

Dok poslodavci iz RS-a poručuju kako će povećanje minimalne plaće u ovom entitetu na 900 maraka dovesti u pitanje poslovanje za mnoge privredne subjekte u ovom entitetu, pa čak i preregistraciju djelatnosti na područje Federacije BiH, provjerili smo koliko će ovo istinski utjecati na privrednu aktivnost u razvijenijim sredinama poput Dervente.

Prošlu godinu, uprkos brojnim izazovima, u Derventi smatraju uspješnom. U ovom gradu 868 privrednih subjekata od kojih su 33 strane kompanije, upošljava više od 7.000 radnika na kojih dolazi oko 4.500 penzionera, što je među najpovoljnijim odnosom u Bosni i Hercegovini.

„14.500 po rođenom stanovniku Dervente je izvoz - to je 400 miliona. 356 je uvoz“, navodi Milorad Simić, gradonačelnik Dervente (SNSD).

Koliko će povećanje minimalne plaće u RS-u utjecati na poslovnu aktivnost, pitali smo ovdašnje poslodavce. Mišljenja su podijeljena.

„Ne igra ulogu kod nas. Mi platimo mnogo više, tradicionalno“, kaže August Heftberger, privrednik iz Dervente.

„Krajnje je nepošteno prema preduzetnicima, onima koji stvaraju taj novac da se ne uvaži naše mišljenje, naše preporuke. Smatram da smo dovedeni do svršenog čina gdje nam nije ostavljeno ni dovoljno vremena niti da bude neko realno povećanje“, ističe Sonja Markelić, privrednica iz Dervente.

U gradskoj upravi se nadaju da će u ovoj godini s budžetom od blizu 25 miliona maraka, s najnižim zaduženjem u Bosni i Hercegovini od 2,8 posto i ulaganjem u razvoj koja godišnje premašuju dva miliona maraka, zadržati primat jedne od privredno najrazvijenijih sredina u našoj zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti