Njemačka firma u Derventi otvorila novi poizvodni objekat, vrijedan milion KM

05.07.2019. 07:57 / Izvor: SRNA
Njemačka firma u Derventi otvorila novi poizvodni objekat, vrijedan milion KM

Njemačka kompanija "Webo Bosnia"se bavi proizvodnjom i projektovanjem specijalnih dijelova za automatske mjenjače.

Njemačka kompanija "Webo Bosnia", koja se bavi proizvodnjom i projektovanjem specijalnih dijelova za automatske mjenjače, otvorila je u Derventi poslovni objekat u čiju je izgradnju uloženo oko milion KM, a ranije je pola miliona KM investirano u softvere i stanice.

Direktor preduzeća Dragan Babić rekao je novinarima da već radi 13 mašinskih inžinjera, te da je plan u narednom periodu zapošljavanje njih još 20, kao i 30 radnika u montaži, jer za to postoje uslovi izgradnjom novog objekta, u čijem sastavu je i proizvodna hala.

Prema njegovim riječima, ostavljeno je dovoljno prostora za još jednu upravnu zgradu i tri hale.

Babić je naveo da radnike za preduzeće pronalaze na području cijele BiH, kao i da je cijela proizvodnja namijenjena za izvoz, za Njemačko tržište i dalje u svijet.

"Bavimo se proizvodnjom i projektovanjem specijalnih alata za proizvodnju dijelova za automatske mjenjače, koje dobavljamo za praktično sve proizvođače automobila. Posjedujemo 12 međunarodno zaštićenih patenata za tehnologiju proizvodnje, čime nam je obezbijeđena budućnost u auto-industriji", istakao je Babić.

Većinski vlasnik kompanije Aksel Vitig rekao je da su investirali u Derventu jer su zadovoljni saradnjom sa Babićevom firmom i odlučili su da zajedno investiraju.

"Zadovoljni smo jer smo u kratkom periodu investirali veliki novac, na zadovoljstvo i naših klijenata koji dolaze iz SAD, Kine, Južne Koreje i drugih zemalja. Naročito smo zainteresovani za elektro i hibridne automobile, u čemu vidimo veliku perspektivu. Kvalitetni radnici, inteligentni ljudi i blizina matičnom preduzeću samo su neke od prednosti", rekao je Vitig.

On je posebno zahvalio opštinskom rukovodstvu za pomoć, koja, kako je rekao, u "drugim zemljama ne bi bila moguća".

Načelnik opštine Milorad Simić rekao je da je ovo 31. strana kompanija koja je u Derventi prepoznala dobro privredno okruženje i komunikaciju.

"Drago mi je da je gospodin Aksel rekao da je to išlo praktično bolje nego u Njemačkoj. Radili smo transparentno i bez lažnih obećanja, što je ključ uspjeha", naglasio je Simić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti