Počinje obnova ulazne kule na tvrđavi Kastel

06.02.2018. 11:41 / Izvor: Akta.ba
Počinje obnova ulazne kule na tvrđavi Kastel

Trenutno se popravlja krov koji je izgorio u požaru prije nekoliko godina, što je prioritet u okviru sanacije.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić posjetio je danas ulaznu kulu na tvrđavi "Kastel", čija obnova je u toku za šta je uloženo 50.000 KM.

Radojičić je rekao novinarima da se popravlja krov koji je izgorio u požaru prije nekoliko godina, što je prioritet u okviru sanacije.

On je naveo da je izvođač preduzeće "Koto" trebalo da radove završi u roku od 60 dana u zavisnosti od vremenskih uslova.

"Nakon toga, plan je da nastavimo dalje sa renoviranjem kule iza ove, koja je devastirana, te se nadam da ćemo ove godine početi njenu djelimičnu rekonstrukciju, za šta je iz budžeta grada predviđeno 100.000 KM", istakao je Radojičić.

On je naglasio da je dio prostora u unutrašnjosti "Kastela" već osposobljen za svoju namjenu, kao što je izložbeni prostor u kamenoj kući i još tri kule, zahvaljujući fondovima EU.

"Rekonstrukcija kompletne tvrđave iziskuje velika sredstva, nekoliko miliona KM, za šta već nekoliko godina nema dodatnih sredstava, niti otvorenih fondova", kaže Radojičić.

On je dodao da je odlučeno da se rekonstrukcija vrši po fazama, u zavisnosti od raspoloživih sredstava. 

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić rekla je da su sredstva potrebna i za postavljanje određenih sadržaja.

"U narednom periodu ćemo, dio po dio, programski osmišljavati, raditi određene postavke, kako bismo stvorili turističku ponudu", navela je Trivićeva. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije