U martu odluka o izgradnji BBI Centra u Bihaću

08.02.2018. 14:40 / Izvor: Akta.ba
U martu odluka o izgradnji BBI Centra u Bihaću

Građani Bihaća koji žive u užem središtu ovog grada protive se izgradnji velikog trgovačko-poslovnog centra, čiji je investitor preduzeće "BBI Real estate" iz Sarajeva.

Građani Bihaća koji žive u užem središtu ovog grada protive se izgradnji velikog trgovačko-poslovnog centra, čiji je investitor preduzeće "BBI Real estate" iz Sarajeva, kompanija koja je do sada izgradila nekoliko velikih šoping-centara u više bh. gradova. Trgovačko-poslovni centar bi trebao biti izgrađen na mjestu gdje se nalazi kino "Una", koje je gradska vlast u Bihaću prodala sarajevskoj kompaniji prije tri godine za 1,1 milion maraka.

"Nije mi jasno zašto se građani odupiru kada je u pitanju izgradnja tržnog centra u Bihaću, ali izgleda da je to vjerovatno naša neka sudbina da što god se treba nešto novo uraditi ima nekog otpora iz nama nerazumljivih razloga. Naše su namjere zaista pozitivne, u smislu da Bihać dobije jedan reprezentativniji objekat u centru grada", ispričao je Sead Živalj, Generalni direktor BBI Real estate u razgovoru za poslovni portal Akta.ba.

Istakao je da što se tiče izgradnje ovog centra, bili su pozvani na inicijativu grada Bihaća i to u smislu izgradnje i investiranja nečega sličnog kao što je to BBI centar u Sarajevu, ali u manjem obimu zbog same lokcije i samog rada, pa su se odlučili na tip gradske galerije, obzirom da se nalazi u centralnoj i pješačkoj zoni, gdje veliki tržni centri ne dolaze u obzir.

Plan

"Kod samog javnog poziva, koji je bio još prije više od tri godine, tačno je rečeno šta se može graditi, odnosno može se izgraditi objekat spratnosti: prizemlje plus četiri sprata i u podzemnom dijelu tri sprata, gdje smo se shodno tome uklopili u gabarite. Sve što smo do sada radili na ovom projektu je u saglasnosti sa gradskim vlastima grada Bihaća. Poštovali smo njihove instrukcije u smislu saobraćaja, parkinga, udaljenosti i drugih, što znači da ništa  nismo radili na svoju ruku i iznenađeni smo što se sve skupa to odugovlači", dodao je Živalj.

 


Po prvobitnom planu, objekat je trebao biti pušten još u septembru prošle godine, ali budući da od marta 2016. godine čekaju odobrenje zahtjeva za urbanističku dozvolu, realizacija projekta je još na čekanju.

"To ne bi bio obični tržni centar, nego bi imao više manjih sadržaja. Mislim da bi taj objekat samom Bihaću nešto veliko donio, neki novi sadržaj, jer nam je cilj da ova BBI galerija u Bihaću ima smisao društvenog okupljanja i grad bi sigurno oživio, jer na toj lokaciji, na kojoj bi se trebao graditi ovaj centar, nalazi se staro kino Una koje nije u funkciji skoro osam godina. Također, procjenjujemo da bi se otvaranjem ovakvog centra moglo oko 250 radnika zaposliti, zato što bi tu bilo raznih sadržaja. U ranijoj fazi razrade plana kontaktirali smo sa već postojećim zakupcima iz BBI centra, gdje je dosta njih izrazilo spremnost za otvaranje svojih butika, kako bi Bihać dobio dio prepoznatljivim brendovima," dodao je Živalj.

Prema idejnom projektu koji su napravili i dostavili općini Bihać na saglasnost, ima negdje oko 6 700 kvadratnih metara tom prostoru. U toj kvadraturi su uključene tri podzemne garaže, četiri sprata, s tim što je četvrti sprat malo uvučen sa svih strana. Procjena cjelokupne investicije je oko 11,2 miliona KM.

"Puno smo razočarani na cjelokupnu situaciju, jer iz najbolje želje da se investira u nešto novo, onda nailazimo na probleme koji nisu objašnjivi. Mi kada smo i BBI centar u Sarajevu radili, bilo je otpora građana, ali kada su se radovi priveli kraju, onda je ispalo korisno za grad Sarajevo i građani su shvatili da je to puno bolje nego što je bilo. To nam je na neki način i želja u Bihaću da napravimo opću korist," riječi su Živalja.

Živalj navodi i zanimljivu činjenicu, a to je da oni stanari koji su se bunili oko izgradnje BBI centra u Sarajevu, danas sa oduševljenjem kažu da žive pored BBI centra.

Stav općine

Iz općine Bihać nema nedoumica oko izgradnje ovog tržnog centra, jer kako ističe Živalj, samim time što su oni raspisali konkurs sa određenim kriterijima vezanih za gradnju, „nelogično bi bilo da oni stopiraju taj projekat, jer je i samoj općini cilj da se ovakav centar izgradi.“

"Izgradnja BBI Centra u našem gradu od velikog je značaja jer je riječ o jednoj velikoj investiciji od strane renomiranog i priznatog investitora. Mi bismo gradnjom ovog centra vratili život u središte grada budući da je sad već evidentno da je prisutna dislokacija šoping centara na periferiju grada,pa imamo prazan centar grada. Stoga će najkasnije do polovine marta mjeseca ove godine Gradsko vijeće Bihać dati svoj stav o izgradnji BBI Centra. Građani koji žive u blizini predviđenog BBI Centra nisu zadovoljni planom izgradnje i imaju niz zamjerki oko organizacije života za vrijeme gradnje centra, ali sam uvjeren da će se i te nejasnoće i nedoumice razriješiti. Riječ je o investiciji koja bi u našem gradu otvorila 250 novih radnih mjesta i to je uz dolazak velikog broja brendova, bio veliki plus za razvoj grada Bihaća koji postaje i turistički popularna destinacija," za Aktu je rekao Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Iz BBI real estate napominju opet da su u septembru prošle godine trebali otvoriti ovaj tržni centar, te da su sada svi na gubitku.

"Zamislite koliki je gubitak, što zbog kupljenog zemljišta, pa ljudi ne rade, nema se na šta plaćati porez, dakle svi bi imali neku korist po nama od tog projekta, ali kod nas i neki najnormalniji argumenti gube smisao pred nekim iracionalnim razgovorima. Kada bismo imali sve papire riješene, sa dobrom organizacijom mogli bi da izgradimo ovaj centar za jednu godinu dana i tri mjeseca," poručio je Živalj.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije