Organizacije civilnog društva u promociji zaštite okoliša

24.02.2018. 10:44 / Izvor: Fena
Organizacije civilnog društva u promociji zaštite okoliša

Projekti poput ovog, trebaju da doprinesu što jačem i čvršćem uvezivanju svih institucija u BiH.

"Osnovni cilj projekta ELAN jeste pružiti podršku organizacijama civilnog društva (OCD) da učinkovito učestvuju u kreiranju politika i procesu donošenja odluka u oblasti zaštite okoliša i na taj način doprinesu ključnim reformama prema daljoj implementaciji EU Acquis o okolišu u Bosni i Hercegovini", kazala je Lejla Šuman, šefica misije REC Ureda u Bosni i Hercegovini.

Projekt ELAN je mreža organizacija civilnog društva (OCD) za lobiranje i zagovaranje u oblasti zaštite okoliša, koji finansira Švedska agencija za razvoj i saradnju Sida, a implementira Regionalni centar za okoliš za Centralnu i Istočnu Evropu, ured za BiH.

Kako je kazala za Fenu Šuman, da bi se dostigao projektni cilj, sve je organizirano u nekoliko komponenti, počevši od promotivne aktivnosti.

Druga komponenta je jačanja kapaciteta okolišnih OCD-a s obzirom da se organizacije civilnog društva suočavaju sa brojnom izazovima kao što su nedostatak finansiranja, reprezentativnosti, transparentsnosti, internog upravljanja i kapaciteta kao i nedostatkom resursa za realizaciju svojih aktivnosti.

Treća komponenta je grant komponenta.

"S obzirom da smo spomenuli da se civilnog društva suočavaju se sa brojnom izazovima kao što su nedostatak finansiranja i nedostatak resursa za realizaciju svojih aktivnosti ova komponenta upravo je namijenjena OCD za realizaciju konkretnih aktivnosti na terenu", kaže Šuman.

Grant komponenta je podijeljena u tri faze. Prva grupa grantova namijenjena je unutrašnjem jačanju kapaciteta samih OCD-a. U okviru ove grant komponente bit će dodijeljeno najmanje 15 grantova u ukupnom iznosu od 150.000 eura.

Druga grupa namijenjena je manjm organizacijama za implemenetaciju aktivnosti u lokalnim zejednicama iz oblasti zaštite okoliša (zaštita zraka, biodiverziteta, voda i upravljanje otpadom). U okviru ove grant komponente bit će dodijeljeno najmanje 15 grantova u ukupnom iznosu od 225.000 eura.

Treća grupa usmjerena je većim i naprednijim organizacijama za implemenetaciju aktivnosti u koji se tiču umrežavanja i učešća javnosti u procesu donošenja odluka iz oblasti zaštite okoliša. U okviru ove grant komponente bit će dodijeljeno najmanje sedam grantova u ukupnom iznosu od 455.000 eura.

Četvrta komponenta je za dijalog i umrežavanje.

"Nedostatak političkog dijaloga sa civilnim društvom generalno pa tako i u oblasti zaštite okoliša i nedovoljno učešće javnosti u procesu odlučivanja, jedan je od uzroka opšteg nezadovoljstva prema organima vlasti. U modernim evropskim društvima, aktivna građanska participacija razvija se kroz razne mehanizme participativne demokratije koja omogućava iznalaženje održivih rješenja kroz zajednički dijalog građana, organa vlasti, eksperta i interesnih grupa", navodi Šuman.

Projekti poput ovog, dalje navodi, trebaju da doprinesu što jačem i čvršćem uvezivanju svih institucija u BiH jer saradnja predstavlja ključ za rješavanje brojnih problema.

"Kroz tu komponentu bit će održan niz konsultativnih sastanaka i foruma između nadležnih ministarstava i OCD-a. Bit će urađeni i tzv. 'Position Papers' koji će biti predstavljeni nadležnim institucijama a koji se tiču usklađivanja zakonodavstva BiH sa EU propisima  (vezano za Poglavlje 27.) u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji", istaknula je.

Posljednji dio se tiče izrade plana upravljanja otpadom Republike Srpske. 

Ta komponenta odnosi se na izradu strateškog dokumenta za Republiku Srpsku "Plan upravljanja otpadom". Plan će biti urađen u prvoj godini implementacije projekta. Kroz tu komponentu institucije za zaštitu životne sredine iz tog entiteta ojačat će kapacitete za planiranje u oblasti upravljanja otpadom i time omogućiti napredak u dostizanju EU standarda u oblasti zaštite životne sredine i doprinjeti napretku Republike Srpske i BiH u procesu pristupanja EU.

Vrijednost projekta je 1,4 miliona eura i trajat će 36 mjeseci.

REC Ured u Bosni i Hercegovini osnovan je u martu 1997. godine s ciljem da pruži adekvatnu podršku unapređenju zaštite i očuvanja okoliša u BiH.

Od svog osnivanja, REC ured u BiH radio je na promovisanju dijaloga među različitim interesnim stranama u sektoru zaštite okoliša (vladin sektor, nevladine organizacije, naučno-istraživačke institucije, poslovni sektor i mediji).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije