Milionski projekat: U Ključu počinje izgradnja sortirnice za komunalni otpad

Investicije / PROJEKTI

Milionski projekat: U Ključu počinje izgradnja sortirnice za komunalni otpad

Izgradnja sortirnice za mješoviti komunalni otpad na deponiji Peći u Ključu trebalo bi da počne u ovoj godini.

19.03.2018. 17:14 / Izvor: Akta.ba

Načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović potpisao je u četvrtak ugovor sa predstavnicima Centra za međunarodnu saradnju i razvoj o izgradnji sortirne linije za mješoviti komunalni otpad na deponiji Peći.

Na ovom projektu Općina Ključ je radila oko godinu dana uz nesebičnu podršku firmi ENOVA d.o.o. i Saraj inženjering  d.o.o. te uz podršku firme CMSR (Centar za međunarodnu saradnju i razvoj)  iz Slovenije kao glavnim investitorom u ovom projektu. Kako bi došlo do implementacije ovog projekta Općina Ključ je ranije preduzela sve radnje, odnosno pribavila saglasnosti za implementaciju navedenog projekta.

Općinsko vijeće je nakon održane prezentacije vijećnicima na  sjednici Općinskog vijeća od strane Mahira Hadžiabdića iz firme Enova d.o.o. u mjesecu februaru 2018. godine, donijelo Odluku o uključivanju u projekt i za isti je dalo punu podršku.

Također, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je Općini Ključ dostavilo Pismo podrške za implementaciju projekta za sanaciju deponije "Peći", a koje je u skladu sa Strategijom zaštite okoliša i Strategijom za upravljanje otpadom.

Cilj projekta je sortiranje skupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada za odlaganje na postojećoj deponiji "Peći". Glavni akcenat u projektu je stavljen na slovenačkim tehnološkim rješenjima kod najvećeg mogućeg udjela slovenačke opreme i znanja, obučavanju te osposobljavanju radnika za prihvatljivu ekološku i ekonomičnu proizvodnju te održavanje sistema kao i na kontinuiranom radu te trajnom trendu za zaštitu okoline na sortirnoj liniji nominalnog kapaciteta 3t/h.

Načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović ističe svoju zahvalnost posebno CMSR-u iz Slovenije i Gašpar Ježu, koji su prepoznali važnost ovog projekta za općinu Ključ i koji su ponudili svoju pomoć odnosno donaciju za izgradnju sortirne linije. Također, su naveli da je ovo tek jedan od većih projekata koji će implementirati u Ključu.

Inače, vrijednost projekat je oko milion ipo eura. Centar za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) iz Slovenije, kao glavni investitor, obezbijedit će pola miliona eura, dok će ostatak novca biti obezbijeđen iz kredita​.

"Pored CMSR-a iz Slovenije, posebno bih istakao svoju zahvalnost Enova d.o.o. i Mahiru Hadžiabdiću te firmi Saraj inženjering d.o.o. iz Sarajeva koji su bili dio kompletnog projektnog tima i koji će i dalje raditi na njegovoj implementaciji, zatim Federalnom ministarstvu turizma i okoliša na podršci za implementaciju projekta, a nadam se iskreno i da će Unsko-sanski kanton prepoznati važnost istog i podržati ga finansijski do samog završetka", kazao je načelnik Zukanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije