Park prirode umjesto odlagališta opasnog otpada

28.03.2018. 09:27 / Izvor: Večernji List
Park prirode umjesto odlagališta opasnog otpada

Izmjenama prostornog plana do 2025. planirana je uspostava parka prirode u sjeverozapadnom dijelu RS-a.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić izjavila je kako očekuje da se na idućoj sjednici entitetske Vlade usvoji odluka kojom bi prostor oko Une u općini Bosanski Novi bio proglašen parkom prirode, a koji bi se vezao uz NP "Una".

To bi bio jedan od odgovora na najave iz RH da se na Trgovskoj gori, na granici BiH i Hrvatske, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada. Golić, koja je ujedno i predsjedateljica radne skupine koju je formiralo Vijeće ministara BiH za pitanje Trgovske gore, rekla je na sjednici entitetskog parlamenta da je izmjenama prostornog plana do 2025. planirana uspostava parka prirode u sjeverozapadnom dijelu RS-a.

"Ministarstvo, kao još jedan argument u borbi protiv izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori, pokrenulo je postupak da se proglasi prethodna zaštita područja rijeke Une koje se nalazi u sjeverozapadnom dijelu RS-a. Zavod za zaštitu povijesnog nasljeđa završio je svoj dio posla, obavljena je i javna rasprava u općinama", precizirala je ona ističući da će cijelom dužinom od 95 km biti proglašena prethodna zaštita, park prirode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije