BiH će dobiti prvi objekat za proizvodnju energije iz biomase

Investicije / PROJEKTI

BiH će dobiti prvi objekat za proizvodnju energije iz biomase

Ovo će biti prvi objekat namijenjen za proizvodnju električne i toplotne energije na ovu vrstu obnovljivog izvora u BIH.

28.03.2018. 10:26 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju  izdalo je 14.marta 2018.godine dozvolu za građenje za objekat kogenerativnog postrojenja na biomasu- drvni otpad.

Ovaj objekat koji se gradi u okviru kompleska drvne indsutrije "Omar" iz Kneževa prvi je objekat namijenjen za proizvodnju električne i toplotne energije na ovu vrstu obnovljivog izvora u Republici Srpskoj,  odnosno Bosni i Hercegovini. Predstavnici investiitora, preduzeća Fagus d.o.o., Kotor Varoš osjetili su potrebu da se zahvale službenicima Ministarstva na visokoprofesionalnom odnosu. 

Ministar Srebrenka Golić kaže da je Zakonom o uređenju prostora i građenju propisano da je Ministarstvo dužno da u roku od 15 dana izda građevinsku dozvolu investitoru koji ispuni sve uslove za predviđene za izdavanje dozvole.  

"Službenici Ministarstva, postupajući po Zakonu i krajnje profesionalno,  nastoje da dozvole izdaju i u rokovima kraćim od propisanih.  Ažurnost investitora u prikupljanju propisane dokumetnacije je presudna,  ali zaposleni u Ministarstvu  nastoje da investitoru na profesionalan i zakonom propisan način daju konkretna uputstva i informacije kako bi se postupak za izdavanje potrebnih odobrenja  maksimalno skratio i kako to ne bi  bila kočnica investicija i zapošljavanja novih radnika", ističe ministar Golić i dodaje da ovakve pohvale prijaju, ali i obavezuju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije